ЕС и САЩ останаха на противоположни позиции за технологичното развитие

Съветът за търговия и технологии на ЕС и САЩ е трансатлантическа платформа за решаване на глобални технологични проблеми. [Shutterstock]

Политическите лидери и бизнесът от ЕС и САЩ повториха след срещата на върха призива си за ограничаване на нарастващото влияние на Китай върху технологичния сектор. Въпреки това все още остават важни различия в регулаторните подходи.

Първото заседание на Съвета по търговия и технологии, което започна в сряда (29 септември), беше първоначален опит на САЩ и Европейския съюз да се сближат по ключовите технологични области, за да отговорят на нарастващо превъзходство на Китай.

„ЕС и САЩ никога няма да се споразумеят за всеки един детайл. Но ние сме обвързани от общи ценности, икономически интереси и стратегически предизвикателства“, каза словенският министър за цифрова трансформация Марк Борис Андриянич  по време на годишния форум на Центъра за анализ на европейската политика.

Естонският премиер Кая Калас твърди, че двата блока трябва да отговорят на китайската инициатива „Един пояс, един път“  с инфраструктурен план, основан на споделени демократични ценности и защита от проникване. Тя посочи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие като успешен модел.

„Като определят правилата на играта, демократичните правителства могат да улеснят доверието, инвестициите и иновациите.“, уточни Калас.

 Западен фронт

Значението на трансатлантическото сближаване в областта на технологиите бе повторено от гръцкия министър за цифрова трансформация Кириакос Пиеракакис. Според него „сътрудничеството е необходима съставка във всички аспекти на дигиталната програма“.

За бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид обаче съществува конкретен риск Западът да остане трайно зад Китай, ако пречупи крилата на иновациите. Шмид посочи по-специално регулаторната програма на Европа, като твърди, че тя не взема предвид икономическия растеж.

„Този ​​ред на регулиране е опасен. Европейските технологични компании ще станат регионални шампиони по регулации. Те няма да управляват глобални платформи“, каза Шмид на форума.

Предупреждението срещу риска от свръхрегулиране на технологичния сектор беше повторено от Маркус Вилиг, главен изпълнителен директор на Bolt.

„При въвеждането на регулации трябва да има хирургическа точност за онова, което се опитвате да постигнете. Когато говорим за регулация на технологиите, това обикновено не е много полезно“, каза той.

Шмид отбеляза, че Западът вече изостава до голяма степен от Китай в надпреварата за 5G свързаност, което може да позволи на азиатския гигант да играе определяща роля в следващото поколение нововъзникващи технологии. „Проблемът е, че ако забавите технологичното развитие,  после много трудно се наваксва“, добави Шмид.

Изкуственият интелект е конкретен случай

За Шмид регламентът на ЕС за изкуствения интелект показва най-добре стремежа на блока към налагане на регулации, което може да постави Стария континент на задни позиции в ключовите технологични надпревари на софтуер, задвижван от изкуствен интелект.

„Всичко е разумно, написано на езика на европейската публична политика. Но по средата на документа се казва, че може да разгърнете критична инфраструктура, ако системата е добре обяснена. Днес няма система за изкуствен интелект, която може да се обясни. Технологията още я няма“, обясни бившият изпълнителен директор на Google.

Австрийският министър по цифровите и икономическите въпроси, Маргарет Шрамбьок, смята, че регулаторните усилия на Европа имат за цел да поставят хората в центъра на тази нововъзникваща технология.

„Изкуственият интелект е напълно нов за нас. Това ще промени света, но искам да подчертая, че хората винаги трябва да бъдат в центъра на това развитие“, обясни Шрамбьок.

Испания стигна още по-далеч, когато държавният секретар Карме Артигас настоя за създаване  на харта за цифрови права, която ще включва конкретни разпоредби за изкуствения интелект, например правото няма алгоритъм, които да дискриминира потребителите.

Андриянич призна, че Европа изостава от САЩ и Китай по отношение на икономическата динамика и технологичното развитие. Той обаче посочи усилията на ЕС като „историческа възможност не само да стане регулаторен лидер на дигиталната арена, но и да се утвърди като победител в световното състезание по изкуствен интелект“.

Шмид не се съгласи с тази оценка. „Струва ми се, че третата награда в състезанието е да станеш регулатор. В моя свят първата и втората са единствените позиции, които имат значение“, добави той.