ЕС и САЩ провеждат първи разговори на фона на напрежението

Съветът по търговия и технологии е форум за ЕС и САЩ за намиране на общи позиции по въпроси, свързани с глобалната търговия и нововъзникващите технологии. [Shutterstock]

Съветът за търговия и технологии ЕС-САЩ ще проведе първата си среща в Питсбърг в сряда (29 септември), в сянката на спора между Франция и Вашингтон за подводниците, който постави трансатлантическите отношения на изпитание.

Срещата на върха ще даде на Европа по-голяма сила и ще определи стандарти и правила за 21 -ви век, заявиха по-рано тази седмица еврокомисарите на търговията и цифровите технологии на ЕС, като подчертаха глобалните опасения за нарастващата мощ на Китай.

Коментарите на зам.-председателите на Европейската комисия по търговия и икономика Валдис Домбровскис и по цифровите технологии Маргрете Вестагер са свързани с факта, че двете страни се изправят срещу Китай в области, вариращи от търговия до отбрана, технологии и права на човека.

„Съществува реално стратегическо и геополитическо значение за тази нова платформа като начин за определяне на стандарти и правила за 21 -ви век. Така че ние се нуждаем от този Съвет, за да подсилим нашия статут“, каза Домбровскис пред репортери.

Освен Вестагер и Домбровскис, преговорите ще бъдат съпредседателствани и от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, търговския министър на САЩ Джина Раймондо и търговския представител на САЩ Катрин Тай. 

Десетте работни групи на Съвета ще се съсредоточат върху технологичните стандарти, екологичните технологии, сигурността на веригата на доставки, управлението на данните, контрола на износа, проверката на инвестициите и проблемите на световната търговия.

Проект на съвместното изявление от Питсбърг, който изтече в EURACTIV, подчертава регулаторната автономия на двете страни.

В изтеклия документ ЕС и САЩ подчертават значението на правата на работниците, устойчивите вериги на доставки и борбата с изменението на климата. Тези силни позиции спомагат за дистанцирането на двете сили от Китай.

Висшите служители на ЕС и САЩ се надяват да обсъдят недостига на полупроводници, изкуствения интелект и проблемите на технологичната конкуренция.

Недостигът на чипове, дължащ се на производствени недостатъци, имаше огромно въздействие върху американската икономика, като възпрепятства производството на автомобили и стана причина за увеличение на цените.

„Недостигът на полупроводници е основен приоритет за президента и на неговите екипи за икономическа и национална сигурност“, каза високопоставен служител на американската администрация на брифинг. Той добави, че Белият дом „работи извънредно“, за да се справи с ситуацията.

Служителят подчерта: „Това  е основен и приоритет на Европа“, а срещата ще предложи възможност „да продължим да градим партньорството си с ЕС за полупроводниците“, с акцент върху „краткосрочните смущения“, както и дългосрочните проблеми с надеждността на доставките.

Франция е резервирана 

Дипломати от ЕС заявиха, че Франция иска да отмени  втората среща на Съвета през пролетта на 2022 г., когато ще се проведат изборите за президент на Франция.

Не беше ясно как членовете на ЕС са постигнали споразумение за днешната среща, въпреки че Европейската комисия разговаря с Франция и други страни от ЕС, казаха дипломати от ЕС.

Първите преговори между САЩ и ЕС бяха под съмнение миналата седмица заради гнева на Франция, след като Австралия отмени договор за подводници на стойност 40 милиарда долара и избра сделка със САЩ и Великобритания.

Европейският комисар Тиери Бретон обаче заяви във вторник (21 септември), че прекъсванията в трансатлантическите връзки се натрупват от години и не могат да бъдат сведени само до разочарование заради подводниците.

Когато Европейската комисия обяви намерението си да предложи Съвета за търговия и технологии, след като Джо Байдън спечели изборите миналата година, някои направиха асоциация с неуспешния опит за постигане на всеобхватно търговско споразумение между ЕС и САЩ. Съветът за търговия и технологии обаче е по-малко амбициозен в своя обхват и има различен фокус.

Докато тарифите за стомана и алуминий от ерата на Тръмп все още са в сила, лидерите на ЕС и САЩ се договориха през март да замразят всички мита за милиарди долари, наложени заради търговския спор по „Боинг“ – „Еърбъс“

В реч по-рано в понеделник Домбровскис също подчерта необходимостта от предприемане на съвместни действия срещу Китай, но изглежда посочи по-широк, по-многостранен подход, а не конкретни усилия на ЕС и САЩ.

„Споделяме еднакво опасенията за спешна необходимост от справяне с нелоялните търговски практики, произтичащи от непазарните икономики“, каза той.

Еврокомисарят призова за съвместни усилия за укрепване на Световната търговска организация, която не е предназначена да се занимава с въпроси като трансфера на силови технологии, „агресивни индустриални политики“ и „мащабни индустриални субсидии“.

Сближаване на технологичната политика 

Тази встъпителна среща е „конституционен момент“, в който двамата партньори трябва да определят за какво могат да се споразумеят, каза за EURACTIV Фредрик Ериксън, директор на Европейския център за международна политическа икономия.

Приоритет за Вашингтон е преодоляването на краткосрочни смущения във веригите за доставки на полупроводници, каза пред репортери висш служител на американската администрация. Ключов аспект е да се избегне „надпревара за субсидии“ и да се организира система от субсидии, която да е от полза и двамата партньори.

Двата блока изглежда имат намерение да координират по-добре чуждестранните поглъщания в бъдеще, въпреки че в Европа все още липсва общ подход по въпроса. Признава се също, че едностранните търговски ограничения трябва да се избягват, тъй като  рискуват да засегнат веригата на доставки на партньора.

За Тайсън Баркър, ръководител на отдела за технологии и глобални въпроси в Германския съвет по външни отношения, най-значимите резултати могат да дойдат в дългосрочен план с координиран подход за достъп до двойни технологии и интеграция в научноизследователската и развойна дейност. „Целта на Съвета е за изграждане на отношения“, каза Баркър.

Трансатлантическите партньори също се ангажират да работят заедно върху изкуствения интелект, въпреки много различни регулаторни подходи. Целта е да се установят общи принципи, които да определят международните стандарти за изкуствен интелект, за да се предотврати възможността Китай да задава стандартите в тази област.