ЕС и САЩ: Световните лидери да се ангажират с намаляване на емисиите от метан

Склад на Rohöl Aufsuchungs AG (RAG) в Австрия. Установено е, че съоръжението изпуска метан от [Clean Air Task Force / YouTube]

Европейският съюз и Съединените щати призоваха  още държави да се присъединят към споразумението им за намаляване на емисиите от метан, за да предотвратят затоплянето с поне 0,2 градуса по Целзий до 2050 г.

Инициативата, която бе представена от президента Джо Байдън в петък, предвижда страните да се ангажират с колективна цел за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 30% спрямо нивата през 2020 г. до 2030 г.

Байдън и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен призоваха страните на ръководения от САЩ форум на крупните икономики за енергията и климата да се присъединят към него и поздравиха тези, които вече обявиха подкрепата си.

„Важна стъпка бе предприета от президента Байдън към глобално обещание за намаляване на емисиите от метан“, написа Фон дер Лайен в Tуитър.

„Ще се свържем с глобалните партньори, за да привлечем възможно най-много желаещи за намаляване на вредните емисии“, написа тя.

В съвместно изявление на ЕС и САЩ се казва, че Аржентина, Гана, Индонезия, Ирак, Мексико и Обединеното кралство „вече са изразили своята подкрепа“.

Инициативата ще бъде официално обявена на срещата на върха на Конференцията за климатичните промени на ООН в шотландския град Глазгоу през ноември.

„Метанът е мощен парников газ и според последния доклад на Междуправителствената комисия по изменението на климата е отговорен за около половината от нетното повишаване на средната температура в света от 1,0 градуса по Целзий от преди индустриалната ера“, се казва в изявлението.

„Бързото намаляване на емисиите на метан допълва действията срещу въглеродния диоксид и други парникови газове и се смята за най-ефективната стратегия за намаляване на глобалното затопляне в близко бъдеще и поддържане на целта за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.“, пише още в документа.

Предстоят правилата на ЕС

Европейската комисия предупреди енергийните компании още през октомври миналата година, че ще въведе нови правила срещу изтичането на газ и също така обмисля ограничения за изгаряне на метан.

Очаква се новите правила да бъдат публикувани през декември, като част от плановете на ЕС за намаляване на емисиите с поне 55% преди края на десетилетието.

Големи петролни и газови компании като Shell вече са си поставили цели за намаляване на интензивността на емисиите на метан и призоваха политиците на ЕС да определят „строги регулации за метана“, за да отстранят течовете и да намалят емисиите.

Миналата седмица група световни енергийни компании, включително Shell, Equinor и ExxonMobil, се обединиха с Фонда за защита на околната среда, базирана в САЩ група за натиск, за да настояват ЕС за приеме задължителни правила за метана, които обхващат цялата верига за стойност на газа, включително вноса от чужбина.

Предложенията са за задължителни изисквания за наблюдение, докладване и проверка на емисиите на метан – с акцент върху прозрачността на данните. Те също така се фокусират върху задълженията за откриване и отстраняване на течове, нови разпоредби за изгаряне и обезвъздушаване, както  и използването на биогаз като възможност за декарбонизация на по-широката газова система.