ЕС може да финансира с облигации фонда за възстановяване в размер на 1,5 трилиона евро

Еврокомисарят по икономика Валдис Домбровскис дава заключителна пресконференция по време на срещата на финансовите министри в Брюксел, Белгия, 21 януари 2020 г.

Европейският съюз може да финансира възстановителен фонд на стойност до 1,5 трилиона евро с облигации, гарантирани от държавите членки. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по икономиката Валдис Домбровскис пред германския вестник Handelsblatt публикувано във вторник (14 април).

Миналата седмица министрите на финансите на ЕС се споразумяха за пакет от мерки на стойност половин трилион евро, които целят ограничаването на икономическите последствия от пандемията. Те обаче оставиха нерешен най-спорния въпрос – как да се разпредели финансовата тежест.

Министрите не успяха да се споразумеят и как да се финансира временният фонд за възстановяване на ЕС.

Попитан за възможността за финансиране на такъв фонд чрез облигации в размер до 1,5 трилиона евро, Домбровскис отговаря на Handelsblatt,: „Мога да си представя такава финансова рамка. Но все още нищо не е решено“.

Той посочва, че фондът за възстановяване може да бъде финансиран с облигации, обезпечени с гаранция от държавите членки. На въпрос дали Комисията ще събере парите за фонда от капиталовите пазари, той отговаря, че се очаква това да бъде в дневния ред на предстоящата телеконференция на лидерите на ЕС.

По думите му Комисията е отворена за всички възможности, разрешени от Лисабонския договор. „ЕК не изключва нито една възможност, за която страните членки могат да се споразумеят. Както всички знаем, това не се отнася за еврооблигациите“, допълва той.

Сделката на ЕС остави нерешена темата за „еврооблигациите“ – съвместното издаване на дълг. Позоваването на “иновативни финансови инструменти” позволи на двaта лагера в дебата да обявят, че са спечелили политически отстъпки.

Споразумението на ЕС включва почти безусловното използване на спасителния фонд на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) за правителствени заеми. Домбровскис заяви, че не е сигурно, че Италия и Испания – най-силно засегнатите страни членки от епидемията – ще кандидатстват за заем от ЕСМ.

“Фактът, че Еврогрупата (финансовите министри на ЕС) се споразумя за пакета за помощ, улеснява силно задлъжнелите държави да получат достъп до капиталовите пазари. Понастоящем никоя държава от еврозоната няма проблеми с намирането на купувачи за своите държавни облигации”, посочи той.

Домбровскис допуска, че епидемията може да засегне европейската икономика по-силно от световната финансова криза от 2009 г.