ЕС настоява Лондон да не допуска търговска война

Еврокомисарят Марош Шефчович говори по време на пресконференция след среща с главния преговарящ за Брекзит на Обединеното кралство Дейвид Фрост в централата на ЕС в Брюксел, Белгия, 5 ноември 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович призова Великобритания в неделя (21 ноември) да направи „голям ход“, за да преодолее месеците на безизходица заради споразуменията след Брекзит. Заради сделката за  Северна Ирландия Лондон заплаши ЕС с търговска война.

Шефчович трябва да се срещне с министъра на Брекзит на Обединеното кралство Дейвид Фрост в Лондон в петък за по-нататъшни преговори, след като разговорите прекъснаха  миналата седмица, а Великобритания, заяви, че има „потенциал за инерция“.

Обединеното кралство намекна, че все още може да задейства клауза за спиране на така наречения протокол за Северна Ирландия, което може да предизвика опасна търговска война и драматично разпадане на отношенията след Брекзит.

Протоколът оставя Северна Ирландия в единния пазар на стоки на ЕС. Основният проблем е, че след Брекзит стоките, пристигащи в региона от останалата част на Обединеното кралство, подлежат на дълги проверки и строг контрол.

Брюксел многократно предупреждаваше за „сериозни последици“ от подобен ход, като предполагаше, че отделното споразумение за търговия и сътрудничество за Брекзит може да бъде оттеглено и да бъдат наложени мита.

Месеци на разговори и предложения не успяха да преодолеят задънената улица, като Великобритания поиска протоколът да бъде преработен, а ЕС настоя, че по-скромните промени, които предложи през лятото са достатъчни.

„Надявам се, че и Великобритания ще направи голяма крачка към нас, защото наистина направихме изгодни предложения и ги поставихме на масата“, каза Шефчович пред Би Би Си.

„Сигурен съм, че ако лорд Фрост и Великобритания удвоят усилията си, ние можем да разрешим всички спорни въпроси в интерес  на народа на Северна Ирландия“, допълни той.

‘Все още е възможно споразумение’

Протоколът за Северна Ирландия, която  претърпя три десетилетия сектантски конфликт до мирното споразумение през 1998 г., се оказа трудна задача в процеса на Брекзит.

Той въвежда проверки на стоки, пристигащи в британската провинция от континентална Великобритания – Англия, Шотландия и Уелс , на вътрешната граница с Ирландско море.

Протоколът бе създаден, за да предотврати проверките на стоки, които пристигат към европейския единен пазар на границата с Ирландия, членка на ЕС, тъй като отворената граница е ключова част от мирното споразумение от 1998 г.

Обединеното кралство казва, че протоколът е неефективен, защото  в Северна Ирландия има вълнения сред синдикалистите, които казват, че се чувстват отделени от останалата част от Великобритания.

Мнозина подкрепящи Обединеното кралство юнионисти го виждат като създаване на фактическа граница в Ирландско море с основната територия на Великобритания и казват, че се чувстват предадени.

В своите предложения Великобритания призова ЕС да спре обширните проверки и да се съсредоточи по-категорично върху стоките, „истински“ изложени на риск да навлязат на единния му пазар през Северна Ирландия.

Разочаровани от новата бюрокрация, откакто Великобритания напусна ЕС изцяло в началото на тази година, няколко британски компании вече спряха продажбите за Северна Ирландия или предлагат намален избор.

Дейвид Фрост заяви в събота, че сегашните проблеми с протокола „засягат сърцето на нашата териториална цялост, на това какво означава да бъдем една страна и един пазар“.

„Все още се надявам, че ЕС може да покаже необходимата амбиция за решаване на проблема чрез споразумение“, добави той.

„Ако не могат, разбира се, ще трябва да защитим позицията си по други начини.“, добави той.