ЕС не трябва да се отказва от сделка с Китай, за да угоди на САЩ, предупреди Португалия

Тази сделка може да предизвика напрежение с новата администрация на САЩ седмици след като Джо Байдън предложи трансатлантически диалог.  [EPA-EFE / TIAGO PETINGA]

Европа трябва да бъде автономен глобален играч и би било “ужасен знак“, ако Брюксел блокира наскоро сключеното инвестиционно споразумение с Китай, за да угоди на Вашингтон, заяви португалският премиер Антониу Коща пред партньора на EURACTIV Луса в ексклузивно интервю.

ЕС и Китай постигнаха миналата сряда (30 декември) принципно споразумение за инвестициите след седемгодишни преговори.

Сделката обаче може да предизвика напрежение с новата администрация на САЩ седмици след като избраният президент Джо Байдън предложи трансатлантически диалог срещу “стратегическото предизвикателство, породено от нарастващата международна увереност на Китай“.

“За нас би било ужасен сигнал да блокираме преговорите или да ги обвържем с други условия“, заяви Коща в отговор на въпрос дали ЕС трябва да координира тези преговори с новата американска администрация.

“Ако Европа иска да бъде глобален играч, какъвто трябва да бъде, нейната стратегическа автономия зависи от възможността да преговаря с всеки от останалите глобални участници. Тя трябва да може да защитава интересите си в диалог със САЩ, Китай, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Африка. Трябва да може да го прави сама, а не да говори чрез другите ”, добави той.

Според португалския лидер, чиято държава пое ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари, споразумението между Брюксел и Пекин “гарантира реципрочна сигурност при отваряне на пазара“ и “инвестиционни отношения, които гарантират спазване на всички правила за сигурност и от двете страни”.

Трансатлантическите отношения

Според премиера Коща Европейският съюз има големи шансове за “нов климат в отношенията със САЩ” при новата администрация.

Той обясни, че Вашингтон е най-важният съюзник, освен Великобритания, и забелязва “положителни и окуражаващи знаци“, като намерението на Байдън да се върне към Парижкото споразумение.

“Ние знаем, че трудностите не са изчезнали завинаги. От търговска гледна точка със сигурност ще има трудности. От гледна точка на споделянето на тежестта за отбраната, атмосферата със сигурност ще се промени. Отношенията ни ще се променят радикално и това ще създаде по-добри условия да преодолеем съществуващите различия “, каза той.

Африка и Индия са на първо място в дневния ред

Африка, която оглавява външната програма на португалското председателство. Затова министър-председателят обясни, че разрастването на пандемията възпрепятства провеждането на срещата на върха между ЕС и Африка през 2020 г., но изрази надежда, че може да се организира през пролетта.

“Вече казахме на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че имаме интерес и желание тази среща на върха да се проведе по време на нашето председателство, разбира се в Брюксел, и работим по това. Надявам се пандемията да ни позволи“, каза той, подчертавайки, че “други пътища“, като например срещи с различните регионални организации на африканския континент, не са възможни.

“Мисля, че това е важно в момент, когато Африканският съюз подписа континентално споразумение за свободна търговия. Това би било фантастично време за среща на Европейския съюз и Африка ”.

“Голямото стратегическо партньорство, което Европа трябва да установи, е с африканския континент, така би било грешка за Европа, ако не положи усилия за провеждането на тази среща на върха като основен приоритет“, допълни Коща.

Премиерът каза още, че са налице и всички условия за срещата на върха ЕС-Индия. “Това може да е крайъгълен камък в бъдещите отношения с Индия“.

Разделенията в ЕС и върховенството на закона

Той призна, че различията в общността са факт и трябва да бъдат разрешени чрез диалог, тъй като Брекзит беше “достатъчно голям разрив“.

“Мисля, че би било голяма грешка да се преструваме, че няма такива различия. Проблемите могат да бъдат решени само когато ги признаем и говорим за тях честно“, обясни Антониу Коща, добавяйки, че тази реалност трябва да се приема “без драми”.

“Не принуждавайте никого да прави нещо насила, защото това създава разриви. Брекзит беше достатъчно голям разрив и никой не иска да се повтори ”, каза той.

“Очевидно е, че днес 27-те държави-членки нямат еднакво виждане за това каква трябва да бъде Европа, нито всички имат еднаква воля Европа да е такава, каквато е.  Може би присъствието на Великобритания е прикрило много от тези национални позиции, които, да кажем, бяха разкрити с напускането на Обединеното кралство”, подчерта премиерът, като се позова на различията по въпроси като миграцията или бюджетната солидарност.

Що се отнася до търканията за зачитането на върховенството на закона, които накараха Унгария и Полша да блокират одобрението на бюджета на ЕС и фонда за възстановяване, министър-председателят каза, че “това е една от червените линии, защото Договорът за Европейския съюз трябва да се спазва“.

Въпросът е особено чувствителен за Португалия, защото “това, което мотивира Португалия да се присъедини към ЕС, не беше еврото, което дори не съществуваше тогава, или вътрешният пазар, който също не съществуваше“, обясни Коща.

Напротив, каза той, именно ценностите позволиха свободата и демокрацията да бъдат “консолидирани“.

“Когато е необходимо единодушие, има само един начин и това е компромис. Разбира се, опитайте се да разберете какви са гледните точки на другите и обяснете каква е нашата позиция. Така ще се стигне до точката на разбиране ”, категоричен е португалският премиер.