ЕС предлага да облекчи потока на британски стоки към Северна Ирландия

Зам.-председателят на Комисията Марош Шефчович в Брюксел на 3 февруари 2021 г.  [Europe by Satellite]

Европейската комисия ще представи в сряда (13 октомври)  пакет от мерки за улесняване на транзита на британски стоки до Северна Ирландия. В същото време Лондон настоява Протокола за Северна Ирландия да бъде преразгледан.

Мерките на изпълнителната власт на ЕС са предназначени да облекчат митническия контрол. Например месото, млечните и други хранителни продукти и лекарства към британската провинция от континенталната част на Обединеното кралство да са освободени от митнически проверки.

ЕС няма да се съгласи за предоговаряне на Протокола, който регулира специалния търговски статут на Северна Ирландия. Това може да доведе до потенциален сблъсък между Брюксел и Лондон.

Заместник-председателят на Комисията, Марош Шефчович, който отговаря за отношенията между ЕС и Обединеното кралство, ще представи плановете на страните от ЕС и на членовете на Европейския парламент в сряда следобед.

Очаква се Европейската комисия да представи и плановете си за по-голяма ангажираност с хората в Северна Ирландия.

Предложенията ще дадат възможност на супермаркетите да доставят в магазините в Северна Ирландия колбаси и други охладени месни продукти от Великобритания, чиито внос е забранен в ЕС.

Въпреки че остава част от Обединеното кралство, Северна Ирландия принадлежи и към единния пазар на ЕС за стоки. Това означава, че износът му за останалата част от блока не е изправен пред митнически проверки, тарифи или документи.

Шефчович каза, че споразумението позволява на северноирландския бизнес да се възползва на най-доброто от двете страни.  Резултатът обаче е ефективна митническа граница в Ирландско море, която нарушава търговията от Великобритания до Северна Ирландия и ядосва про-британските юнионисти.

Според плановете на Комисията британските колбаси например биха били допуснати до Северна Ирландия, стига да са предназначени единствено за потребители от тази провинция.

„Това е нашето предложение. Ако бъде отхвърлено, значи наистина имаме проблем“, каза Шефчович.

Британският министър за Брекзит Дейвид Фрост заяви в реч във вторник, че Лондон ще е готов да обсъди предложенията „каквото и да кажат“, но също така поиска нов „далновиден“ протокол, без надзор от европейските съдии.

ЕС обаче заяви, че не вижда как друг орган освен Върховния съд на ЕС да може да се произнесе относно единния пазар на ЕС.

Шефчович също така каза, че по време на посещението си в Северна Ирландия миналия месец почти никой е не повдигнал темата за съда като проблем.