ЕС предлага унифицирано данъчно облагане, подходящо за 21 век

"Време е да преосмислим данъчното облагане в Европа“, заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони. [European Union, 2021. Source: EC - Audiovisual Service]

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прие във вторник (18 май) план за по-унифициран корпоративен данъчен режим в целия блок. В същото време 27-те национални системи се борят да се оцелеят в свят, в който трансграничният бизнес, често чрез интернет, е ежедневие.

Комисията предложи някои големи  международни компании, които оперират в ЕС, да публикуват своите ефективни данъчни ставки, за да се осигури по-голяма прозрачност, като също така предложи нови мерки за борба срещу избягването на данъци чрез неправомерното използване на т.нар. “кухи” компании.

“Време е да преосмислим данъчното облагане в Европа“, заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

“Тъй като икономиките ни преминават към нов модел на растеж, нашите данъчни системи трябва да се адаптират към приоритетите на 21-ви век.“, подчерта той в изявление.

Правителствата в световен мащаб отчаяно се опитват да съберат допълнителни приходи, за да възстановят своите опустошени от пандемията икономики, а корпоративното данъчно облагане се превърна в очевидна цел след десетилетия на упадък.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) трябва да се договори през юни за глобални правила за това къде да се облагат големите мултинационални корпорации като Гугъл, Aмазон или Фейсбук и при каква ефективна минимална ставка.

ОИСР има за цел да спре правителствата да намаляват данъчните ставки, за да привличат инвестиции, и ще създаде начин за облагане на печалбите в страните, където са клиентите, а не там, където дадена компания е отворила офис за данъчни цели.

Европейската комисия планира да използва подхода на ОИСР като стъпка към по-унифицирани правила за данъчно облагане на бизнеса в целия блок.

Планът има за цел да подпомогне икономическото възстановяване на ЕС след коронавирусната пандемия, като се обърне внимание на текущото корпоративно данъчно облагане, при което дълговото финансиране на компаниите е по-благоприятно от капиталовото финансиране. Това ще насърчи компаниите да финансират дейността си чрез капиталови инвестиции, вместо да се обръщат към дълговите пазари.

EuroCommerce, която представлява европейския сектор търговия на едро и дребно, приветства плана, като заяви, че различните данъчни режими са основна бариера за разходите на единния пазар на ЕС.

“Дигиталната трансформация на нашата екосистема и на икономиката като цяло се нуждае от данъчна система, която да съответства на времето, в което живеем“, се казва в изявление.

Европейската комисия също така предложи държавите членки на ЕС да позволят пренасяне на загуби за бизнеса поне от предходната фискална година. Това би било от полза за фирми, които са били печеливши в годините преди пандемията, като  им позволи да компенсират своите загуби за 2020 и 2021 спрямо данъците, които са плащали преди 2020.

Планът на Европейската комисия предстои ще бъде одобрен от страните членки и евродепутатите. Плановете за правилата за корпоративно данъчно облагане в ЕС и преди са се проваляли, тъй като определянето на данъчни ставки е ревниво пазен прерогатив на националните парламенти.

Планът, наречен BEFIT – Бизнес в Европа: Рамка за данъчно облагане на доходите, ще осигури единен правилник за корпоративния данък за ЕС, обяви Комисията и добави, че той ще осигури по-справедливо разпределение на данъчните права между държавите от ЕС. Той ще замени съществуващото предложение за обща консолидирана основа за корпоративно данъчно облагане, което ще бъде оттеглено.

Активистите за борба с бедността приветстваха хода на Комисията, като заявиха, че глобалните данъчни преговори са още една стъпка напред.

“С този план ЕС определя темпото на глобални данъчни реформи. Сега зависи от Комисията да я изпълни ”, каза Киара Путатуро, данъчен експерт в правозащитната организация “Оксфрам Европа”.

“Безпрецедентната криза, причинена от пандемиата, означава, че ЕС трябва да разшири данъчното сътрудничество, а отделните европейски държави вече не трябва да саботират борбата срещу избягването на данъци”, каза тя.

“Като спрем агресивната надпревара в европейските страни и преразпределим данъчните приходи за обществени услуги като болници и училища, можем да помогнем за преодоляване на разликата в неравенството.“, допълни Киара Путатуро.