ЕС продаде „зелени облигации“ за 12 млрд. евро

P051535-467326-800x450

Европейската комисия продаде във вторник (12 октомври) зелени облигации на стойност 12 милиарда евро на финансовите пазари, за да финансира част от своя фонд за възстановяване от 800 милиарда евро. Това е най-голямото предлагане на зелени облигации в света до момента.

По данни на ЕК търсенето е превишило предлагането над 11 пъти – подадени са били заявки на стойност над 135 млрд. евро.

Наред с други финансови инструменти, зелените облигации се считат за важен инструмент за инвестиции на финансовите пазари в зеления преход. Cpeдcтвaтa, ĸoитo Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия ce нaдявa дa cъбepe oт „зeлeни oблигaции“ дo 2026-a гoдинa щe бъдaт нacoчeни изцялo ĸъм пpoeĸти зa бopбa c ĸлимaтичнитe пpoмeни в cтpaнитe члeнĸи. Πpeдимcтвo ce дaвa нa изcлeдoвaтeлcĸи пpoeĸт в oблacттa нa eнepгийния пpexoд, cтpoитeлcтвo нa вятъpни пapĸoвe, ĸaĸтo и зa дигитaлизaция нa пpoизвoдcтвoтo.

„Нашето бъдеще е зелено и е изключително важно да се възползваме от възможността ясно да покажем на инвеститорите, че техните средства ще бъдат използвани за финансиране на устойчиво възстановяване в Европа“, каза еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан.

Комисията възнaмepявa дa cъбepe дo 250 милиapдa eвpo oт „зeлeни oблигaции“. Πo тoзи нaчин тpябвa дa ce финaнcиpaт oĸoлo 30% oт възcтaнoвитeлнaтa пpoгpaмa нa EC, ĸoятo e нa oбщa cтoйнocт близo 800 милиapдa eвpo.

Съгласно изискванията, всяка държава-членка трябва да отдели поне 37% от националния си план за възстановяване за инвестиции и реформи, свързани с климата.

Европейският стандарт за зелени облигации е в процес на създаване

През юли тази година Европейската комисия предложи европейски стандарт за зелени облигации. Той има за цел да гарантира, че това, което се продава като „зелена облигация“, действително ще има положително въздействие върху околната среда.

Предложението на Комисията за този регламент тепърва ще бъде обсъждано и одобрено от Европарламента  и Съвета. Въпреки това Комисията вече използва подобна рамка, за да ръководи предлагането на собствените си зелени облигации.

Според Комисията девет категории проекти и инвестиции могат да се считат за зелени, например научни изследвания и иновации в подкрепа на зеления преход, инвестиции в енергийна ефективност, но също така и инвестиции за адаптиране към изменението на климата.

Емисията във вторник е петото предлагане на облигации за финансиране на програмата на ЕС от първата през юни 2021 г.

Купувачите от Обединеното кралство бяха най-важните купувачи на дълг на ЕС. Във вторник 29% от купувачите също бяха британци.

Комисар Хан подчерта задоволството си от факта, че голяма част от финансирането  идва от северните страни и регионите на Бенелюкс.

До края на годината Комисията планира да отпусне общо 80 милиарда евро за финансиране на фонда за възстановяване.