ЕС се опитва да освободи украинското зърно от руска блокада

Поле със зърнени култури в покрайнините на Харков, североизточна Украйна, 17 юни 2022 г. Според Организацията по прехрана и земеделие, войната в Украйна оказва влияние върху цената и недостига на някои основни храни в глобален мащаб.  [EPA-EFE/SERGEY KOZLOV]

Външните министри от Европейския съюз ще обсъдят начини за освобождаване на милиони тонове зърно, блокирани в Украйна заради руската обсада на черноморските пристанища на среща в Люксембург в понеделник (20 юни).

Украйна е един от най-големите доставчици на пшеница в световен мащаб, но доставките на зърно са в застой и повече от 20 милиона тона са затворени в силози, след като Русия нахлу в страната и блокира пристанищата.

Москва отрича отговорността за продоволствената криза и обвинява западните санкции за недостига, който доведе до скока на глобалните цени на храните и предупреждения на ООН за глад в по-бедните страни, които разчитат в голяма степен на вносно зърно.

ЕС подкрепя усилията на Организацията на обединените нации за посредничество при споразумение за възобновяване на морския износ от Украйна в замяна на улесняване на руския износ на храни и торове, но това ще се нуждае от одобрението на Москва.

Турция, която има добри отношения както с Киев, така и с Москва , обяви, че е готова да поеме роля в рамките на „механизъм за наблюдение“, базиран в Истанбул, ако бъде постигнато споразумение.

Не е ясно дали ЕС ще се включи във военно осигуряване на такава сделка.

„Дали в бъдеще ще има нужда от ескортиране на тези търговски кораби, все още не е ясно. Освен това още не сме стигнали дотам“, каоментира служител на ЕС.

Междувременно преговорите между държавите-членки на ЕС за нов пакет от санкции срещу Русия продължават, според друг служител на ЕС, който сигнализира, че новите мерки не са неизбежни.

Съществуващите санкции са достатъчно обширни, а няма много възможности за споразумение за налагане на санкции върху износа на руски газ за ЕС, обясни служителят.