ЕС създава суперрегулатор за криптовалутите

Председателят и главен изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг свидетелства в Конгреса на САЩ във връзка с "Либра" миналия октомври. [EPA-EFE / MICHAEL REYNOLDS]

ЕС ще създаде новa група от надзорни органи, включително на национално и общностно ниво, които да контролират големите цифрови валуги, сред които и “Либра” на Фейсбук. Това предвижда предложение на Европейската комисия, с което EURACTIV се запозна.

Дългоочакваният регламент цели да минимизира рисковете на криптовалутите, включително биткойн, както и на валути като “Либра”.

С проекта, който се очаква да бъде представен през следващите седмици, ЕС ще се превърне в първата голяма юрисдикция за регулиране на криптовалутите.

“Вярвам, че Европа е в състояние да поведе пътя към регулацията на криптовалутите”, посочи Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията по финансовите услуги в коментари, направени през юни.

Мнозина гледат на криптовалутите като на парите на бъдещето, тъй като те предлагат почти моментална система за плащане с много ниски такси.

Но те са и основен инструмент за спекулантите и хората, които перат пари. Властите са особено загрижени за цифровите валути, подкрепени от суверенни валути, известни като “стейбълкойн”, сред които е и “Либра”.

Тъй като са обвързани с националните валути, поддръжниците на стейбълкойн твърдят, че могат да избегнат спукването на балона, което стана с биткойните. Но регулаторите се опасяват, че стейбълкойн биха могли да дестабилизират световната икономика, особено ако имат потенциала да достигнат 2,7 милиарда потребители по цял свят, като проекта на Фейсбук.

“Няма да приемем трансформацията на “Либра” в суверенна валута, която може да застраши финансовата стабилност”, посочи френският финансов министър Бруно Льо Мер пред EURACTIV през юли миналата година.

Предложението на Европейската комисията идва след почти две години бавен напредък. Но както признаха служители на ЕС, “Либра беше ясен сигнал да вземем криптовалутите насериозно”.

“Целта на новите правила е да осигурят правна сигурност, да подкрепят иновациите, да защитят потребителите и инвеститорите, да гарантират финансова стабилност и целостта на пазара”, се казва в предложението на ЕК. Необходимостта от регулиране на европейско ниво също става спешна, след като някои държави членки започнаха да изготвят свои собствени правила, сред които Германия, Франция и Малта.

Предложението на Европейската комисията обаче няма да обхваща цифровите валути, които централните банки в момента разработват.