ЕС удължава с пет години митата върху биодизела от САЩ

Тарифите, датиращи от 2009 г., ще бъдат удължени до 2026 г. [Shutterstock / Scharfsinn]

Европейският съюз ще запази тарифите си за биодизел от САЩ за още пет години, след като стигна до заключението, че премахването им би довело до скок на вноса на изкуствено ниски цени.

Тарифите, датиращи от 2009 г., ще бъдат удължени до 2026 г., съобщи Европейската комисия в понеделник.

Комисията, която разгледа случая, стигна до заключението, че американските производители могат да увеличат до пълен капацитет и също така да отклонят продажбите от част от техния износ от по-малко печеливши пазари към Европейския съюз, който е най-големият пазар в света.

В съобщението се казва, че американските производители вече продават на трети страни на цени под тези в Съединените щати, което означава, че са били дъмпингови.

Също така се посочва, че американските производители се възползват от субсидии, включително данъчни кредити, безвъзмездни средства и гаранции по заеми.

Антидъмпинговите мита варират от нула до 198,0 евро (235,36 долара) за тон, а митата, свързани със субсидии, от 211,2 до 237,0 евро за тон.

Митата ще продължат да се налагат на редица компании, включително Archer Daniels Midlands Co и Cargill.

В началото на юли Брюксел и Вашингтон постигнаха споразумение за митата.

Общият размер на митата (ЕС-САЩ) за стоки е над 18 милиарда долара. Двете страни ще работят по премахване на митата за стомана и алуминий преди 1 декември.

През 2018 г. САЩ въведоха мита върху вноса от ЕС от съображения за национална сигурност. Брюксел, съответно, въведе мита за общо 2,8 млрд. долара за различни американски продукти.