ЕС ще инвестира милиарди в производство на чипове

Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретън заяви, че плановете на ЕС ще бъдат сравними с тези на САЩ, Китай и Южна Корея да подкрепят своите местни производители на чипове [ EPA-EFE / Virginia Mayo ]

Европейският съюз е готов да отдели „значителни“ средства за разширяване на европейското производство на полупроводници и за подкрепа на веригата си за доставки на компютърни чипове, заяви в четвъртък (20 май) комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

След среща в централата на ключовия индустриален доставчик на оборудване ASML, Бретон заяви, че Европа ще трябва да разшири капацитета си за производство на чипове, преди да успее да постигне друга своя цел – да удвои дела си в световното производство на полупроводници до 20%. Амбициозният план е до 2030 г. да произвежда 2-нанометрови чипове.

Правителствата и големите производители на микропроцесори вече си извлякоха поуки от настоящия недостиг на полупроводници. Кризата е на глобално ниво. Очакванията са пазарът да се балансира, но сегашният ръст на индустрии като автомобилната и тази за битова електроника не съотвества на текущото производство.

През април Ройтерс съобщи, че ЕС слага началото на  „алианс“ от европейски компании за полупроводници, включително ASML, както и Infineon, STM и NXP, за да помогне за постигането на тези цели.

Бретон заяви, че алиансът ще бъде сравним с плановете на САЩ, Китай и Южна Корея да подкрепят своите местни производители на чипове.

Надеждата, повтори той, е да привлече един от големите трима световни производители на чипове – Taiwan Semiconductor, Samsung от Южна Корея или Intel от САЩ – да построи авангарден завод в Европа.

Финансирането може да дойде от няколко програми на блока, включително неговия фонд за възстановяване и устойчивост в размер на близо 800 млрд. евро, от които 20% са предназначени за активизиране за „цифровия преход на континента“, посочи Бретон.

„Ние не сме в позиция, в която отчаяно се нуждаем от чуждестранни производители на чипове, но искаме да им предложим възможността да дойдат, да инвестират на нашия континент и да подобрят сигурността на доставките“, подчерта Бретон.

„Надяваме се, че ще можем да се напредваме бързо и когато казвам бързо става  въпрос на месеци, а не на години.“, допълни той.

Шефът на ASML Питър Уенинк заяви, че има смисъл Европа да започне да подкрепя научноизследователска и развиваща инфраструктура по отношение на отрасловите сегменти. Резултатите ще дойдат след 5 години, когато европейските компании вече имат силни позиции на пазара.