ЕС ще спре митата върху вноса от Украйна за една година

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис в Киев на 31 януари 2022 г. "От началото на руската агресия ЕС дава приоритет на значението на запазването на икономиката на Украйна", заяви Домбровскис на 27 април 2022 г. [Twitter акаунт на Валдис Домбровскис]

В сряда (27 април) Европейската комисия предложи едногодишно суспендиране на вносните мита върху всички украински стоки, които не са обхванати от съществуващо споразумение за свободна търговия, за да подпомогне икономиката на страната по време на войната с Русия.

Мерките ще се прилагат по-специално за плодовете и зеленчуците, за които се прилагат изисквания за минимални цени, за селскостопанските продукти, за които се прилагат квоти, и за някои промишлени стоки, чиито мита трябваше да бъдат постепенно премахнати едва до края на 2022 г.

Това поетапно премахване, заложено в споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна от 2016 г., се отнася за торове, алуминиеви продукти и автомобили.

Европейският съюз също така ще освободи Украйна от защитните мерки, които ограничават вноса на стомана, и ще отмени антидъмпинговите мита, които ЕС понастоящем налага на украинските стоманени тръби, горещовалцувани плоски стоманени продукти и дъски за гладене.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в сряда е обсъдил предложението с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и е изразил своята благодарност.

„Точно сега това ще ни позволи да запазим икономическата активност в Украйна, нашето национално производство, доколкото е възможно. Но това решение трябва да се разглежда не само в украински контекст“, каза той в късно вечерно видеообръщение.

„Достатъчният износ на нашата продукция на европейските и световните пазари ще бъде важен инструмент срещу кризите“.

За да влезе в сила, предложението ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и правителствата на държавите от ЕС.

Европейската комисия, която наблюдава търговската политика в 27-те държави от ЕС, заяви, че безпрецедентните мерки имат за цел да облекчат затрудненията на украинските производители и износители пред лицето на руската инвазия.

„От началото на руската агресия ЕС поставя като приоритет важността на поддържането на икономиката на Украйна, което е от решаващо значение както за спечелването на войната, така и за изправянето ѝ на крака след войната“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис.

Миналата година двустранната търговия между ЕС и Украйна възлезе на повече от 52 млрд. евро, което е два пъти повече, отколкото преди сключването на споразумението за свободна търговия през 2016 г.

Тъй като украинското корабоплаване през Черно море сега е отрязано от руския флот, ЕС предприе действия за подпомагане на сухопътния транспорт на украински стоки, например чрез облекчаване на условията за влизане в ЕС на украински шофьори на камиони.