ЕЦБ: България има още работа, преди да влезе в еврозоната

Европейската централна банка [EPA-EFE]

България трябва да постигне по-голям напредък в подобряването на работата на институциите и стабилизирането на икономиката си, преди да влезе в еврозоната. Това подчерта Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ в понеделник, 13 юли.

В пространно изявление по време на заседание на комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, Панета говори за готовността на държавите-членки на ЕС, поели ангажимент да приемат еврото, и ролята на механизма ERM II в процеса на присъединяване към Еврозоната.

България и Хърватия са поели специфични за тях ангажименти, свързани със структурните политики и транспонирането на директивите на ЕС за борба с прането на пари в националните си законодателства, посочи Панета.

И допълва, че в свой доклад ЕЦБ е установила, че през последните две години напредъкът на двете държави е бил от смесен характер.

Предишните ангажименти, поети от България и Хърватия през последните години, са предизвикали важни реформи, които ще намалят рисковете, свързани с механизма ERM II, т. нар. чакалня на Еврозоната. Тези реформи обаче няма да поправят всички дисбаланси и уязвими места, пред които са изправени двете държави, подчертава Панета.

„Необходим е по-голям напредък по отношение на цялостното качество на институциите и управлението“, коментира служителят на ЕЦБ.

Панета добавя, че в никоя от седемте държави, които са се ангажирали да приемат еврото (България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция), правната рамка не е напълно съвместима с всички изисквания за въвеждането му. „Напредването на този фронт е ключово, тъй като устойчивото сближаване изисква стабилни институции“, добавя той.

България и Хърватия бяха приети в Банковия съюз на ЕС и във валутния механизъм ERM II миналия петък, 10 юли. Двете страни ще могат да станат членки на еврозоната най-рано през 2023 г.