ЕЦБ готова да увеличи огневата си мощ срещу коронавируса

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард говори по време на пресконференция след заседанието на управителния съвет на Европейската централна банка във Франкфурт на Майн, Германия, 12 март 2020 г. [EPA-EFE / ARMANDO BABANI]

Европейската централна банка е готова да увеличи програмата си за изкупуване на облигации за да се справи с икономическия спад вследствие на пандемията от коронавирус. Тази година икономиката в еврозоната може да спадне с 12%, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в четвъртък (30 април).

Икономическият хоризонт се е влошил значително след като институцията обяви своята Пандемична програма за спешни покупки (PEPP) на 18 март.

ЕЦБ очаква БВП на еврозоната да намалее с между 5% и 12% тази година в зависимост от продължителността на ограничителните мерки.

На този фон Лагард заяви, че базираната във Франкфурт институция е “напълно готова да увеличи размера на PEPP и да коригира състава ѝ, доколкото и за колкото време е необходимо”.

Лагард обяви също, че ЕЦБ ще стимулира допълнително кредитирането на банките, за да гарантира, че компаниите и домакинствата имат достатъчна ликвидност през този труден период.

За тази цел ЕЦБ ще заема пари на банки на нива от -1% чрез съществуваща кредитна линия и ще започне отделен кръг от ново кредитиране.

ЕЦБ вече купува големи обеми от италианския дълг, за да контролира напрежението на пазарите.

И преди да стане най-силно засегнатата от пандемия страна в Европа Италия вече беше една от най-уязвимите икономики в еврозоната.

По различни поводи Лагард настояваше, че ЕЦБ е готова да прояви гъвкавост с всичките си действащи програми за изкупуване на облигации, прилагащи се в момента на обща стойност почти 1 трилион евро.

“Управителният съвет остава изцяло ангажиран да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да подкрепи всички граждани на еврозоната през това изключително предизвикателно време”, посочи тя.

ЕЦБ разполага и с неизползваните окончателни парични сделки (ОПС), създадени вследствие на криза на еврозоната, за да защити единната валута. ОПС позволяват на ЕЦБ да купува потенциално неограничено количество държавни облигации от еврозоната.

Но Лагард настоява, че ОПС е инструмент за друго време и различна ситуация, тъй като е имал за цел да стабилизира една единствена държава – Гърция – по време на кризата в еврозоната.

Тъй като еврозоната е засегната от системен шок, тя подчерта, че най-добрият инструмент е новият инструмент срещу пандемията и настоя, че неговата огнева мощност от 750 милиарда евро може да бъде увеличена и разширена след края на 2020 г.

Заедно с паричния стимул, Лагард заяви на лидерите на ЕС, че “амбициозната и координирана фискална позиция е от решаващо значение с оглед на рязкото свиване в икономиката на еврозоната”.

Тя призова държавите членки да предприемат по-нататъшни силни и навременни усилия, за да се справят с най-големия икономически спад след Втората световна война, наред с вече приетите инструменти за ликвидност. Президентът на ЕЦБ се надява лидерите на ЕС да приемат общ подход и да покажат солидарност.

Лагард говори с репортери на необичайна пресконференция в зала без журналисти. Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос участваше в пресконференцията дистанционно. Като предпазна мярка институцията се раздели на два екипа, за да гарантира непрекъснатостта на работата по време на пандемията.

Лагард заяви, че завръщането към новото нормално със сигурност няма да е през следващите няколко месеца, а ще се случи по-вероятно през 2021 г.

Тя настоя, че двете най-важни неща през следващите месеци ще бъдат здравето на персонала и следване на мандата на институцията за ценова стабилност.