ЕЦБ с категорично предупреждение за криптовалутите

ЕЦБ продължава да обмисля плановете за въвеждане на дигитално евро, което се надява да намали част от рисковете, породени от частните фирми, въвеждащи свои собствени криптовалути. [Shutterstock]

Европейската централна банка издаде категорично предупреждение за участието на големи технологични компании в проекти за криптовалута, като предупреди, че подобни действия могат да застрашат неприкосновеността на личния живот, да създадат допълнителни рискове за конкуренцията и дори да “застрашат паричния суверенитет”.

Предупреждението се дължи на факта, че ЕЦБ продължава да обмисля планове за въвеждане на дигитално евро, което се надява да намали част от рисковете, породени от частните фирми, създаващи свои собствени цифрови валути.

Фейсбук трябваше да отложи пускането на своята валута “Diem”, след като регулаторите изразиха редица опасения. В Европа един от най-големите опоненти досега беше министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер, който заяви, че този ход може да доведе до финансови рискове.

По време на онлайн събитие, организирано от брюкселския мозъчен тръст Bruegel в сряда, Фабио Панета, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ и председател на работната група за дигиталното евро, сподели тези опасения, като впоследствие се аргументира, че ЕЦБ обмисля да пусне собствена цифрова валута.

“Дигиталното евро ще има за цел да подкрепи цифровизацията, като същевременно продължава да дава на хората избор как да плащат и да гарантира, че плащанията им остават конкурентоспособни и сигурни. То ще бъде проектирано да бъде безопасно, без разходи, лесно достъпно и лесно за използване, като по този начин подкрепя финансовото приобщаване”, каза още той.

Централният банкер добави, че съществуват рискове по отношение на цифровото евро и отбеляза, че това може да повлияе на паричната и финансовата стабилност.

Големите технологични компании, каза Панета, “се стремят да заобиколят традиционните мрежи за разпространение, включително платежните системи, чрез своя контрол върху социалните медии“

“Моделите, управлявани от данни, могат да застрашат неприкосновеността на личния живот и да създадат риск от злоупотреба с лична информация. Освен това интеграцията с други услуги, предоставяни от големите технологични компании, може да застраши конкуренцията чрез обвързване, обединяване и кръстосано субсидиране”, добави той.

Нещо повече, Панета каза, че стабилността на финансовите пазари може да бъде изложена на риск поради бързото разпространение на криптовалути, което големите технологични фирми могат да постигнат с обширната си потребителска база.

Според него това може дори да застраши паричния суверенитет.

Междувременно Панета се възползва от възможността да представи собствените планове на ЕЦБ за цифрово евро, решение, което се очаква да бъде представено през април. Той отбеляза, че подобен проект “ще даде достъп до безопасен неликвиден актив, който за разлика от паричните средства и без ограничения, свързани с дизайна, би могъл потенциално да се съхранява в големи обеми без никакви разходи“.

Поверителността доминира в дискусията за цифрово евро

ЕЦБ наскоро приключи обществена консултация за бъдещите си планове за дигитално евро. Оказа се, че участвалите в допитането най-много се безпокоят  за неприкосновеността на личния живот. Централната банка ще вземе предвид този акцент, но има въпроси, които остават.

В сряда Панета беше притиснат до стената заради протоколите за поверителност, които ще трябва да бъдат въведени, ако ЕЦБ се стреми да проследява паричните наличности за дигитални евро, имайки предвид, че паричният съюз преди това е предложил идеята за налагане на праг от 3000 евро.

“Вярно е, че ако искаме да гарантираме стабилността на системата и да наложим тези ограничения, които споменах преди – максималните притежания на дигитално евро – не можем да гарантираме 100% поверителност при по-големи плащания.“, обясни той.

Панета добави, че ако компетентният орган желае да провери дали дадено лице държи над 3000 евро, той трябва да има способността да идентифицира дали например в два различни смартфона, от които е купено дигитално евро, принадлежат на едно и също лице. И ако случаят е такъв, ЕЦБ няма да разреши тази транзакция, каза Панета.

ЕЦБ обмисля допълнителни протоколи за поверителност, които биха могли да бъдат внедрени в цифровото евро, включително възможността за извършване на малки  “напълно анонимни“ транзакции, както и да се извършват офлайн.

Панета също разкри, че ЕЦБ обмисля възможността за издаване на “ваучери за анонимност“ на потребители на цифрово евро.

“Ще имате ваучер и можете да го похарчите по начин, който не се проследява от системата и ще ви позволи да запазите пълен контрол върху поверителните и личните си данни“, каза Панета.

По-общо казано, председателят на работната група за цифрово евро призна, че в бъдеще вероятно ще има компромис между ефективното функциониране на цифровото евро и стандартите за поверителност.

“Съществува напрежение между контрола и гарантирането на функционирането на системата и защитата на неприкосновеността на личния живот. В определен момент този компромис трябва да бъде анализиран не само от Централната банка, но и от широката общественост. “, категоричен беше Панета.

Европейската комисия работи по проекта 

През януари се появиха новини, че Европейската комисия ще работи заедно с ЕЦБ за проучване на редица “политически, правни и технически“ клопки, които могат да се появят като част от плановете за въвеждане на цифрово евро.

“Такъв проект ще отговори на ключови технически въпроси и ще предостави на ЕЦБ необходимите инструменти, за да бъде готова да издаде дигитално евро, ако бъде взето такова решение“, се казва в съвместно изявление на ЕЦБ и Комисията.