Забравете за стратегията „От фермата до трапезата“ по време на чешкото председателство

„Нека може би да забравим за известно време стратегията от фермата до вилицата […] за няколко месеца и да формализираме производството на хранителни продукти, доколкото можем“, каза представител на чешкото правителство. [Европейски съюз]

Би било разумно да забравим за водещата устойчива хранителна политика на Европейския съюз – стратегията „От фермата до трапезата“, по време на председателството на Чешката република, за да се съсредоточим върху увеличаването на производството на храни, каза пред EURACTIV Щепан Черни, генерален директор по европейските въпроси на чешкото правителство.

На фона на предизвикателствата, породени от войната в Украйна, фокусирането върху производството на достатъчно храна за посрещане на търсенето трябва да бъде приоритет, вместо да го намалява, към което се стреми стратегията „От фермата до трапезата“.

„Нека забравим за стратегията за няколко месеца и нека мобилизираме производството на хранителни продукти, доколкото можем“, коментира той.

На въпрос на EURACTIV, Черни обясни, че това е така, защото стратегията „има своята заявена цел за намаляване на количеството храна, която произвеждаме“.

„Амбицията на „От фермата до трапезата“ е да намалим количеството храна, която произвеждаме. И не мисля, че това е най-разумното нещо точно сега, когато част от света е заплашена с глад“, каза той.

Това предложение се разминава с позицията на чешкия министър на земеделието Зденек Некула, който наскоро каза пред EURACTIV, че Зелената сделка „не е мъртва“.

Запитан за това очевидно противоречие, Черни каза, че са необходими някои „практични стъпки“ за „решаване на проблема в краткосрочен план“.

Макар че устойчивите амбиции не трябва да бъдат спирани, те трябва да бъдат поставени на пауза през шестмесечното чешко председателство, за да „преориентира стратегическото мислене за Общата селскостопанска политика (ОСП)“.

Според него това ще даде известна свобода на действие за националните стратегически планове на държавите-членки да „използват всички пари и инструменти, с които разполагат в момента, за да произвеждат възможно най-много храна в най-кратък период от време“.

„Нека мобилизираме всички инструменти, за да разширим колкото се може повече производство на хранителни продукти през следващите няколко месеца и да мобилизираме всички ресурси, с които разполагаме“, подчерта той.

По този начин председателството не се фокусира „само върху устойчивостта в дългосрочен план, а върху следващата зима или следващите няколко месеца“.

Срещу дезинформацията на Путин

За Черни увеличаването на производството на храни в ЕС има и по-широко геополитическо значение.

Посочвайки, че както стоят нещата, руският президент Владимир Путин няма да отвори пристанищата в Украйна, нито ще разминира околните морски пристанища. Черни каза, че ЕС рискува „глобалният глад, причинен от Путин, да прехвърли вината върху ЕС за това, че не е бил достатъчно твърд към него“.

Той предупреди, че тези твърдения вече се разпространяват в Африка, Азия и Латинска Америка.

„Така че, за да не се разглежда ЕС като причина за глобалния глад [..], ние трябва наистина да мобилизираме ресурсите, с които разполагаме“, посочи той и добави, че изпращането на храни от ЕС до места, където гладът е широко разпространен, е „вероятно най-добрият отговор“.

Продоволствената сигурност „отсъства“ от чешките приоритети

Въпреки това продоволствената сигурност отсъства от приоритетите на чешкото правителство.

Попитан от EURACTIV за това, представителят на чешкото правителство призна, че това е пропуск на тези, които изготвят приоритетите.

„След като и последният проект беше представен на министрите, се оказа, че това е елемент, който липсва“, каза той.

Черни обясни, че проблемът „не е бил очевиден“ преди шест седмици по време на изготвянето на приоритетите, освен това тогава краят на войната е изглеждал „по-близо“.

Въпреки това той увери, че макар прехраната да не е сред първите пет приоритета на председателството, тя все пак ще бъде призната за ключова стратегическа област, особено след като темата бъде спомената в заключенията от последната среща на Съвета на лидерите на ЕС .