Заплашена от край на руските доставки, Германия преработва закона за петролната криза от 1975 г.

Новото германско правителство работи за обновяване на закона за петролния шок от 70-те години на миналия век, тъй като се притеснява от това, че Русия ще спре доставките. [EPA-EFE/HENNING SCHACHT / POOL]

Германското правителство реши да преработи своя закон за енергийна сигурност от 1975 г. Актуализацията ще позволи на изпълнителната власт да експроприира оператори на критична инфраструктура, а на властите ще бъдат предоставени „обширни възможности за действие за управление на кризи“.

Актуализацията на законопроекта за петролна криза на Германия от 70-те години на миналия век се ускорява с наближаването на крайния срок, който бе определен от Русия, когато страната ще приема само рубли за доставките на газ.

„Петролният шок“ от 1973-а година води до кардинални промени в енергийната политика на западноевропейските страни. Осъзнавайки своята уязвимост заради високата зависимост от близкоизточния нефт, те започват да се освобождават от нея по три линии: ускорено разработване на европейските нефтено-газови находища (предимно в Северно море), развитие на ядрената енергетика и увеличаване на покупките на нефт и газ от Съветския съюз.

„Агресивната война на Русия срещу Украйна, която нарушава международното право, доведе до напрегната енергийна ситуация. Цените са високи, несигурността е голяма, има рискове. Ето защо трябва да се подготвим за ситуацията, пред която ще се изправим“, обясни заместник-канцлерът Роберт Хабек.

„С изменението на Закона за енергийната сигурност ние значително ще подсилим инструментите си и ще ги актуализираме“, добави той.

С 33% запълнени газови складове, подготовката за най-лошия сценарий е в основата на историческото обновяване.

„Това ще ни позволи да засилим готовността за кризи и да действаме бързо и всеобхватно. Въпросът е да се направи всичко възможно, за да се поддържат основните доставки“, коментира заместник-канцлерът.

Хабек вече призова германските граждани да пестят енергия. „Моля всички да допринесат за пестенето на енергия точно сега“, каза той пред Funke Media Group на 14 април.

Актуализацията на доста стария закон, която сега ще бъде прокарана през германското законодателство, ще приложи няколко големи промени.

Първо, правителството ще създаде цифрова платформа за по-бързо въвеждане на кризисни мерки. В газовия сектор търговците и промишлените потребители ще трябва да се регистрират и да предоставят данни за своите покупки и потребление на газ. Целта е да се даде възможност на властите бързо да затварят компании по време на недостиг на газ, обявиха от министерството на икономиката и климатичните действия.

Второ, Берлин ще приложи регламенти за укрепване на механизма за солидарност на ЕС. Въз основа на регламента на ЕС за сигурността на доставките на газ от 2017 г., държавите от блока трябва да се притекат на помощ една на друга в случай на недостиг на газ. „Задължението по Регламента за сигурност на доставките на газ на държавите-членки на ЕС не може да бъде изпълнено без тези мерки“, се казва в изявлението.

На трето място, законът ще позволи на правителството да прилага „извънредни мерки за предотвратяване на кризи“, които могат да бъдат приложени преди изобщо да настъпи извънредна ситуация. Целта на тези мерки е да се предотврати всякаква заплаха за енергийните доставки, казаха от министерството.

Те могат да включват поставяне на критична инфраструктура под държавно управление, както и нареждане за корекции на цените.

Германия исторически не е склонна да национализира частни компании. Като първа стъпка Берлин временно постави германското дъщерно дружество на руската държавна компания „Газпром“ под правителствено ръководство, но продължи да се противопоставя на идеята за експроприация.

Правителството сега обмисля „отчуждаването като крайно решение“ в случай, че операторите на критична инфраструктура „вече не могат да изпълняват адекватно“ своите задължения. Решението дойде, тъй като най-голямото газово хранилище в страната в Реден, което е собственост на „Газпром“, продължава да бъде на много ниски нива на съхранение.

Мярката отразява предложенията, внесени от Европейската комисия. През март изпълнителната власт на ЕС внесе нова задължителна схема за сертифициране за собствениците на инфраструктура за съхранение на газ, като предупреди, че тези, които представляват риск за сигурността на Европа, ще трябва да се откажат от собствеността или да отстъпят контрола върху съоръженията.

Освен това германското правителство ще въведе мерки, позволяващи на комуналните услуги бързо да коригират цените на газа в случай на криза. По този начин правителството се надява да избегне каскадни ефекти и да поддържа вериги за доставки и пазарни механизми възможно най-дълго.

Освен това законът за енергийния пазар ще бъде изменен, за да позволи на правителството да разпорежда  на компаниите да спрат да използват т. нар. „критични компоненти“, ако бъдат засегнати общественият ред или националната сигурност. Това може да се случи например, ако производителят на компонента е под контрола на правителство извън ЕС.

И накрая, извеждането от експлоатация на съоръжения за съхранение на газ сега ще изисква уведомяване на федералната мрежова агенция, за да се избегне липсата на достатъчни количества газ в хранилищата, без агенцията да има информация за това.