Заради Брекзит Литва стана финтех център на ЕС

Изглед към сградата на Swedbank във Вилнюс, Литва, 30 март 2019 г. [Toms Kalnins/EPA/EFE]

Благодарение на Брекзит, Литва се превърна във финтех център, тъй като нарастващ брой свързани с Обединеното кралство цифрови финансови компании получават лицензи там, за да могат да продължат да работят в Европейския съюз.

Балтийската държава, членка на еврозоната, е с население около една трета от размера на Лондон. Това не й попречи да се превърне в най-големия финтех център в ЕС с над 230 компании, според правителствената агенция Invest Lithuania. Голяма част от компаниите са британски.

Една от първите, която дойде в Литва  след референдума за Брекзит през 2016 г. е  базираната в Лондон банка Revolut.

“Към момента Литва е център за европейските ни операции след Брекзит“, каза Виргилиюс Миркес, главен изпълнителен директор на Revolut Bank в Литва, пред Франс прес.

“Отворихме офиса си във Вилнюс през 2017 г., след като обмислихме коя ще е най-благоприятната за нас бизнес среда“, каза той и подхвали бързия процес на лицензиране и наличието на квалифицирани специалисти.

Invest Litva изчислява, че в сектора в страната работят над 4000 души, което е  ръст от над 18% през последната година.

“По време на преходния период за Брекзит финтех компаниите започнаха да търсят алтернативно пристанище в ЕС и по този начин Литва се превърна в един от основните им варианти“, каза Екатерина Говина, висш служител, отговарящ за надзора в централната банка на Литва.

Вилнюс става все по-привлекателен

Литва обяви, че може да обработва заявленията за лиценз само за три месеца, по-бързо от всеки друг в ЕС. Централната банка е предоставила общо 118 финтех лиценза, които позволяват на компаниите да работят навсякъде в ЕС. Това е много повече от Германия, която е издала  77 лиценза и Франция със 76.

Великобритания все още е първа с 610 лиценза. Централната банка на Литва също така създаде “регулаторна среда“ – рамка, която позволява на финтех компаниите да тестват иновациите.

“Това беше фар за компании, търсещи лек от Брекзит“, каза Говина. Въпреки че столицата Вилнюс не предлага големите градски забележителности на Лондон и в момента е трудно да се стигне до там заради ограниченията на коронавируса, скоростта на интернет в Литва е добра и тя разполага с технически ориентирана работна сила.

В офиса на Revolut в Литва работят около 200 души. Там са създадени център за разработване на продукти и клиентски център.

Миркес заяви, че компанията ще “продължи да увеличава операциите си в Литва“.

Revolut стартира своята дейност във Вилнюс в блестящ офис център със стъклена фасада, наречен Rockit, който се финансира от Swedbank и осигурява работни пространства и индустриални събития за около 30 компании.

“Нашият център помага да се създаде финтех общност, в която чуждестранните компании могат лесно да намерят местни партньори“, заяви изпълнителният директор на Rockit Саруне Смалайте.

Необходимост от по-твърд подход

Развитието на финтех обаче също носи рискове. Серджус Муравйовас, главен изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”- Литва, заяви, че “амбицията на страната да се превърне в финтех център идва с отговорността за издигане на превенцията срещу прането на пари на ново ниво”.

“Необходим е по-твърд подход за контрол на данните от страна на институциите“, коментира той.

Говина пък заяви, че властите са били “напълно наясно“ със своите отговорности, тъй като лицензът в балтийската държава отваря вратите за целия пазар на ЕС.

Друга компания, която наскоро се премести в Литва, е базираната в Лондон DiPocket Group, която разработи приложение за портфейл за електронни пари.

“Брекзит определено беше събитието, което задейства този процес“, каза главният изпълнителен директор на DiPocket и съосновател Феделе Ди Маджо.

Той допълни, че намира централната банка “както за строга, така и за подкрепяща“ и описа местната работна сила като “като цяло англоговоряща и с разумни финансови очаквания“.