Зеленият пакт е в опасност, ако Преходният фонд не е добре финансиран

Дебатът в пленарната сесия на Европейския парламент относно извънредното заседание на Европейския съвет от 20 февруари 2020 г. за многогодишната финансова рамка. [Европейски парламент]

В сряда (12 февруари) председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европейският зелен пакт няма да успее, ако държавите членки откажат да осигурят необходимите средства на работниците и регионите, засегнати от климатичния преход в най-голяма степен.

На пленарната сесия на Европейския парламент фон дер Лaйен защити приемането на амбициозна многогодишна финансова рамка (МФР) за финансиране на традиционните политики на ЕС, в това число кохезионната и земеделската, както и новите приоритети като цифровата трансформация и отбраната.

Председателят на Комисията постави специален акцент върху Зеления пакт, описвайки го като новата стратегия за растеж в Европа.

Пред евродепутатите тя заяви, че “няма да приеме” резултат, който не гарантира заделянето на поне 25%  от бюджета за борбата срещу глобалното затопляне и за подходящото финансиране на справедлив преход, подкрепящ регионите и работниците.

Според предложение на Комисията, Фондът за справедлив преход ще подкрепи регионите и работниците, засегнати от прехода към по-устойчива и по-малко замърсяваща икономика.

Като част от Зеления пакт, Европа цели да се превърне в първия регион в света, намалил нетните си емисии на въглероден диоксид до нула до 2050 г.

Фон дер Лайен предупреди, че “ако не заделим необходимите средства за подпомагане на регионите и работници, изложени на икономическите последици от изменението на климата, просто няма да успеем да постигнем климатично неутрална Европа”.

Предупрежденията ѝ дойдоха преди Европейския съвет на 20 февруари, където лидерите на ЕС ще се опитат да постигнат споразумение по отношение на МФР – дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-27 г.

Държавите членки остават на различни позиции относно размера на бюджета и приоритетите, които трябва да бъдат финансирани.

Източници и дипломати от ЕС заявиха пред EURACTIV, че дискусията между отделните страни членки е близо до бюджетния таван от около 1,087 милиарда евро (1,07% от БНД на Европа), който бе първоначално предложен от Финландия по време на нейното председателство на Съвета на ЕС.

Европейските източници посочиха, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел все още не е взел решение точно какво предложение ще направи на срещата следващата седмица.

Разделенията между държавите членки са толкова дълбоки, че според източници споразумение през следващата седмица е трудно да се очаква.

Прдставител на ЕС заяви, че възможността за организиране на извънредна среща през април вече се обсъжда.

Група от 17 държави под името “Приятели на кохезията” се опитват да противодействат на значителните съкращения, които нетните вносители в бюджета, както и Австрия, Холандия, Швеция и Дания (“Пестеливата четворка”), искат да наложат, намалявайки бюджета до 1% от европейския БНД.

Фон дер Лайен призова за постигане на споразумение “в близкото бъдеще” и каза на държавите членки, че “трябва да са готови да намерят обща позиция”, постигайки правилния баланс между старите и новите приоритети.

”Гражданите няма да разберат дали вземащите решения са успели да финансират необходимите политики”, добави тя.

Голяма част от членовете на ЕП подкрепиха призива на председателя на Комисията за амбициозен бюджет за финансиране на дългия списък с европейски приоритети.

Предложението на Парламента за МФР  бе по-високо от това на Комисията. ЕК предложи 1,11% от БНД на Европа, докато евродепутатите поискаха около 1,3%.