Икономиката на Китай се срива заради драконовските мерки за нулев ковид

Мъж минава покрай полицейски служител на фона на продължаващото блокиране заради Covid-19 в Шанхай, Китай, 9 май 2022 г. [EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI]

Дейността на търговията на дребно и фабриките в Китай намаля рязко през април, тъй като блокирането заради пандемията затвори работниците и потребителите по домовете им и сериозно наруши веригите за доставки, хвърляйки мощна сянка върху перспективите за втората по големина икономика в света.

Пълни или частични блокирания бяха наложени в големите градове в цялата страна през март и април, включително в  най-населения град Шанхай, което засегна производството и потреблението и увеличи рисковете за онези сектори от световната икономика, който са силно зависими от Китай.

Продажбите на дребно през април се свиха с 11,1% спрямо година по-рано, което е най-голямото свиване от март 2020 г., показват данни на Националното статистическо бюро  в понеделник. Това е по-рязък спад от прогнозата в проучване на Ройтерс.

Производство във фабриките спадна с 2,9% спрямо година по-рано, опровергавайки очакванията за покачване и най-големия спад от февруари 2020 г., тъй като антивирусните мерки възпрепятстваха веригите за доставки и парализираха разпространението.

Сега анализаторите предупреждават, че сегашният спад в Китай може да бъде по-труден за преодоляване от този, наблюдаван в началото на пандемията в началото на 2020 г., като е малко вероятно износът да се повиши, а политиците са ограничени в своите възможности за стимулиране на растежа.

„Резултатът е, че макар и да се надяваме, че най-лошото е отминало, смятаме, че китайската икономика ще се бори да се върне към тенденцията си отпреди пандемията“, коментираха анализатори от Capital Economics.

Слабите данни удариха китайския борсов индекс на сините чипове в рязък обрат от сутрешните печалби и също така сложиха край на краткото покачване, наблюдавано на други азиатски пазари в понеделник.

Промишленото производство около делтата на река Яндзъ, което включва Шанхай, спадна с 14,1% през април, докато това в североизточната част на Китай се сви с 16,9%. И двата региона отбелязаха спад в продажбите на дребно с над 30%.

В крак с неочаквания спад на промишленото производство, Китай преработи 11% по-малко суров петрол през април, като дневната производителност е най-ниската от март 2020 г. През същия месец производството на електроенергия спадна с 4,3%, най-ниското от май 2020 г.

„През април епидемията имаше сравнително голямо въздействие върху икономическите дейности, но това въздействие беше краткосрочно и външно“, заяви Фу Линхуей, говорител на китайското статистическо бюро на пресконференция в Пекин в понеделник.

Фу каза, че очаква икономиката да се подобри през май, като огнищата на COVID-19 в Джилин, Шанхай и други места ще бъдат под контрол.

Инвестициите в дълготрайни активи, на които Пекин разчита да поддържат икономиката, тъй като износът губи инерция, нараснаха с 6,8% през първите четири месеца, в сравнение с очакваното увеличение от 7%.

Удар по заетостта

Данните показват спад от 22,7% в приходите от кетъринг през април, тъй като услугите за хранене в някои провинции бяха спрени. Продажбите на автомобили паднаха с 47,6%, защото производителите на автомобили намалиха производството на фона на празни шоуруми и недостиг на части.

Продажбите на имоти спаднаха с 46,6% спрямо година по-рано, което е най-бързият темп поне от 2010 г., тъй като блокирането  намали търсенето.

Притеснени от тези данни, икономистите призоваха за отпускане на средства в подкрепа  на населението.

Шокът от ковид натежа и на пазара на труда, който сега се разглежда като основен политически приоритет за Пекин за поддържане на икономическа и социална стабилност. Процентът на безработицата в Китай, базиран на национално проучване, нарасна до 6,1% през април, което е най-високото ниво от февруари 2020 г. и над правителствената цел за 2022 г. от под 5,5%.

Далечна цел

Анализаторите казват, че официалната цел за растеж на Китай за 2022 г. от около 5,5% изглежда все по-трудна за постигане, защото управляващите поддържат драконовски политики за нулев ковид. Икономиката нарасна с 4,8% през първото тримесечие.

Разширеното блокиране в Шанхай и продължителното тестване в Пекин допълват опасенията за растежа през останалата част от годината, каза икономистът от Шанхай Ни Вен.

„Все още е възможно да се постигне ръст на БВП от около 5% тази година, ако ограниченията заради ковид ще засегнат икономиката само през април и май. Но вирусът е толкова заразен и оставам загрижен за напредъка на растежа.“, обясни той.

Икономистът посочи, че властите ще бъдат предпазливи при въвеждането на драстични мерки като мащабни съкращения на лихвените проценти или задължителните резерви на банките, за да стимулират икономиката, предвид опасенията от повишаването на лихвите на Федералния резерв на САЩ и обезценяването на китайската валута. Вместо това ще се използват структурни и целеви мерки за сектори в затруднено положение.

В знак на продължаваща подкрепа китайската централна банка отложи падежите на средносрочните заеми в понеделник, но запази лихвения процент по тези заеми, който остава непроменен за четвърти пореден месец.

Анализатори коментираха, че въздействието от блокирането в Шанхай е широкообхватно.

„Общата производителност на фабриките тепърва ще навакса изоставането, а растежът на Китай вероятно ще остане в долния край на диапазона от 4,0-5,0% през следващите няколко години“, прогнозираха те.