Инвеститорите загрижени, че Фондът за възстановяване на ЕС се бави

Управляващият директор на ЕМС Клаус Реглинг заяви, че инвеститорите "се притесняват, че забавянията могат да повлияят отрицателно на темповете на растеж".

Европейските средства от Фонда за възстановяване в размер на 750 милиарда евро могат да започнат да постъпват в държавите членки преди началото на лятото. Инвеститорите обаче са загрижени за скоростта на изпълнение на съвместната програма за стимулиране на ЕС. Това посочи в понеделник (15 февруари) директорът на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

“Чувам, че инвеститорите са загрижени за скоростта, с която плановете за възстановяване и устойчивост се изпълняват”, коментира управляващият директор на ЕМС Клаус Реглинг след видеоконференция на Еврогрупата в понеделник.

“Държавите от еврозоната се притесняват, че забавянията могат да повлияят отрицателно на темповете на растеж”, каза Редлинг, който управлява спасителния фонд на ЕС, създаден след дълговата криза в еврозоната през 2010 г.

“Положително е, че съответният регламент бе приет, това е добре от гледна точка на доверието в пазара”, добави той.

Финансовите министри от еврозоната обсъдиха текущите усилия за справяне с икономическите последици от пандемията и по-специално как жизнеспособните компании да бъдат подкрепени.

Миналата седмица ЕС прие Механизма за възстановяване и устойчивост, инструментът от 672,5 милиарда евро, който ще мобилизира по-голямата част от Фонда за възстановяване.

След като Механизмът бъде публикуван в официалния вестник на ЕС на 18 февруари, държавите членки ще могат да представят националните си планове за възстановяване, за да отключат своя дял от програмата за стимулиране.

Първите планове се очакват до март. След като бъдат подадени, Европейската комисия ще има два месеца, за да даде одобрението си. Допълнителни четири седмици  ще са необходими за зелена светлина от държавите членки (с квалифицирано мнозинство в Европейския съвет).

В резултат на това националните правителства няма да започнат да получават първия транш от плащания поне до юни (13% от общата сума след като плановете бъдат одобрени).

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони обаче посочи, че “първите плащания могат да бъдат извършени преди лятото”, въпреки че призна, че това ще e предизвикателство.

Той обясни, че времето, необходимо за оценката на Комисията, може да бъде съкратено, без да се влияе върху качеството на оценката, тъй като е в интерес на всички програмата да започне да работи възможно най-скоро.

За да се постигнат по-амбициозни срокове обаче, правителствата на ЕС трябва да ускорят финализирането на инвестиционните си планове и тези за реформи. До края на този семестър държавите членки трябва да са приключили ратификацията на новия бюджет на ЕС, необходим за заемане на 800 милиарда евро за финансиране на възстановителния фонд.

Притесненията относно усвояването на безпрецедентния Фонд за възстановяване на ЕС настъпиха след като кампаниите за ваксиниране в държавите членки започнаха неорганизирано.

Някои министри от Еврогрупата вече поставиха под въпрос скоростта на приемане на механизма за възстановяване и устойчивост.

“Виждам, че има забавяния и че всичко се случва бавно, трябва да ускорим преоцеса, ако искаме да излезем от икономическата криза при най-добрите условия, европейските пари трябва да пристигнат възможно най-бързо”. Това посочи през януари френският финансов министър Бруно Льо Мер пред Financial Times.

Първоначалните плащания на общите европейски стимули ще съвпаднат с решението, което се очаква до лятото, дали блокът ще запази Пакта за стабилност и растеж. Той бе спрян през 2022 г.

Ако правилата на ЕС за контрол на нивата на националния дефицит и дълг останат на пауза и през следващата година, държавите членки ще могат да правят допълнителни разходи за преодоляване на последиците от пандемията.

Според последната прогноза на ЕК, очакванията са до средата на 2022 г. европейската икономика да се възстанови до нивата си от преди пандемия.

В своята зимна прогноза обаче Еврокомисията не взима предвид ефекта от Фонда за възстановяване.