Ирландия тества четиридневна работна седмица

Ирландия се присъединява към Обединеното кралство, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия като единственият участник от Европейския съюз в шестмесечната пилотна инициатива за изследване на въздействието на по-кратката работна седмица. Програмата се ръководи от организацията "4 Day Week Global", заедно с други групи на гражданското общество и академични изследователи от Оксфорд, Кеймбридж и Бостънския колеж. [Shutterstock/Gorodenkoff]

Хиляди работници в Ирландия участват в теста как ще се отрази на икономиката четиридневната седмица, след като страната се присъедини към международното проучване на системата.

Ирландия се присъединява към Обединеното кралство, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия като единственият участник от Европейския съюз в шестмесечната пилотна инициатива за изследване на въздействието на по-кратката работна седмица. Програмата се ръководи от организацията „4 Day Week Global“, заедно с други групи на гражданското общество и академични изследователи от Оксфорд, Кеймбридж и Бостънския колеж.

Служителите от участващите организации ще получават 100% заплащане за работа на 80% от предишните си часове, като същевременно се ангажират да поддържат 100% производителност. Организаторите на изпитанието ще проследят нивата на производителност, въздействието върху околната среда и равенството между половете в участващите организации, а резултатите от проучването ще бъдат публикувани следващата година.

„Ще анализираме как служителите реагират на допълнителен почивен ден по отношение на стрес, натоварване, удовлетвореност от работата и живота, здраве, сън, пътуване и много други аспекти на живота“, обясни Джулиет Шор, професор по Социология в Бостънския колеж и водещ изследовател на програмата.

„Четиридневната седмица обикновено се счита за политика на троен дивидент – подпомагане на служителите, компаниите и климата. Нашите изследователски усилия ще бъдат задълбочени във всичко това.“, подчерта експертът.

Най-малко 17 ирландски организации от различни сектори са се регистрирали за инициативата, както и 70 в Обединеното кралство. Планът следва подобни програми, провеждани в други страни, като например в Исландия между 2015 и 2019 г., или от отделни компании.

„Докато излизаме от пандемията, все повече и повече компании осъзнават, че новата граница за конкуренцията е качеството на живот и че намаленият брой работни часове, за да може работниците да се фокусират по-добре върху качеството на продукцията, а това е конкурентно предимство“, коментира Джо О’ Конър, главен изпълнителен директор на международната инициатива „4 Day Week Global“.

„Въздействието на тестването на четиридневната работна седмица доказва, че работниците от различни индустрии могат да дадат по-добри резултати, ако работят по-кратко и по-интелигентно.“, обясни той.