Кабинетът „Борисов“ е оставил огромни дефицити във финансите

Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна, каза премиерът Стефан Янев.

Служебният премиер Стефан Янев заяви от парламентарната трибуна, че е установено системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат последващ контрол на фирмите, което е позволило да се натрупат огромни дефицити в системата. Това се е случило „било чрез имами, било чрез избягване на плащания“. Той представи пред депутатите завареното от служебното правителство финансово и икономическо състояние на държавата.

„Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми“, обясни Янев.

От 2017-2020 г. са отписани 10 милиарда задължения, като най-големият длъжник е натрупал 161 милиона лева задължения. Служебният кабинет очаква от Агенция „Митници“ събираемостта да е над 1 милиард лева до края на годината.

„Беше установена ниска събираемост. НАП отписва между 2-3 млрд. лв. задължения, като за периода 2017-2020 г. са отписани общо 10 млрд. задължения. В същия период са натрупани големи задължения, които са от порядъка на 10 млрд. лв.“, обясни премиерът.

Служебният кабинет е заварил и друго нарушение – установено е огромно разходване на държавен ресурс за т.нар. ин хаус поръчки. Само за периода от началото на 2019 г. до края на април 2021 г. по този метод са възложени дейности на стойност 8,6 млрд. лева, като рекордьор е Агенция „Пътна инфраструктура“. Тя е възложила дейности за 2,4 млрд. лева на 55 частни компании и 3,1 млрд. лева на държавната фирма „Автомагистрали“, без тя да има необходимия капацитет да извършва тези дейности. Затова тези дейности впоследствие са били превъзложени по непрозрачен начин на други дружества.

„Автомагистрали“ са сключили договори за 5,5 млрд. лева без обществени поръчки, обясни Янев.

„Часовникът за актуализация цъка“

Екипът на министъра на финансите Асен Василев е направил преглед на приходите и разходите, както и необходимостта от актуализиране на държавния бюджет. Янев подчерта, че е установено, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината.

„За мерките 60 на 40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите, парите, заложени в държавния бюджет за цялата година, са били изразходвани към април и края на май“, каза Стефан Янев.

През април са изразходвани 117 милиона за 60/40, 120 милиона за мерки по заетост, 22 милиона за БНТ и БТА. Затова, обясни Янев, се е наложило през юни, юли, август да бъде направено преструктуриране.

В рамките на днешния ден на извънредно заседание Министерският съвет ще одобри актуализация на държавния бюджет, която след това ще бъде внесена в Народното събрание. Очаква се държавният бюджет да приключи годината с около 3% дефицит.

Служебният премиер каза още, че „часовникът цъка, ако тази актуализация не бъде внесена, това означава че през септември  пакетът от социални плащания няма откъде да се вземе“.  Той припомни, че новият вариант на ключовите финансови закони – държавният бюджет и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса, вече е одобрен от социалните партньори.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев отрече обвиненията към предишната власт и подчерта, че правителството е направило най-доброто по време на кризата. Той посъветва служебните министри да признават „доброто“, което са направили предшествениците им.