Коалицията запази 2024 г. за влизане на България в еврозоната

Остават намеренията България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. [https://pixabay.com/]

Остава в сила планът България да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024. Това е решението на съвета на управляващата коалиция, който заседава късно в понеделник, 9 май, по искане на финансовия министър и вицепремиер Асен Василев.

Партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото, съобщи БНР. Договорката е планът да влезе да обсъждане в парламента.

„Срещата мина стандартно, обсъдихме антиинфлационните мерки, което беше най-важното, и сега ще ги обсъдим и в партиите, но има единомислие по по-голямата част от тях“, коментира Ивайло Мирчев от „Демократична България“ след края на срещата в Министерството на финансите.

„Обсъдихме темата за еврото. На този етап продължаваме да работим по датата 1 януари 2024 г., както беше заявено още през 2017 г. Тук става дума за план, който е оперативен, който е за техническа подготовка на банките, а иначе, по отношение на стратегическата част, тепърва в Народното събрание ще си има дебат“, допълни Мирчев.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров уточни, че е постигнато съгласие и за предложените от кабинета антиинфлационни мерки и предстои те да бъдат обсъдени и в парламентарните групи „Имаме достатъчно буфер да работим с бюджета, така, че да можем да подкрепи хората по възможно най-добрия начин“, каза Гюров.

Шефът на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански (ИТН) каза, че се работи от гледна точка на стратегическите приоритети за въвеждане на еврото и в същото време по т. нар. „технически и оперативен план“. „Мисля, че всички разбрахме колко е важно стратегическите приоритети да бъдат обсъдени там, където им е мястото – в бюджетната комисия, в парламента дори, но всички се съгласихме, че има още какво да се прави“, обясни Каримански.

„Когато получим необходимите анализи от Министерството на финансите и от останалите институции, тогава вече ще преценим всичко, дали „се връзва“ така, както е планирано“, допълни той във връзка с очакваното влизане в еврозоната от 1 януари 2024 г.

Датата 1 януари 2024 г. бе спомената като възможна за България още през юли 2020 г. от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е един от най-последователните поддръжници на страната по пътя към единната европейска валута.

Въпреки че няма гаранции от европейските институции, че членството ще се случи на тази дата, политическият консенсус до този момент бе за възможно най-бързо приемане на общата европейска валута.

Още през януари м.г. тогавашният финансов министър Кирил Ананиев сподели очакванията на правителството за присъединяване към еврозоната през 2024 г. Страната обаче още не е готова с националния си план за извършване на необходимите реформи, за да се случи това.

В началото на 2021 г. Европейската централна банка обяви, че Бългapия е успяла дa изпълни пoвeчeтo критерии зa членство в еврозоната, но трябва да поработи по-сериозно за пoдoбpявaнe ĸaчecтвoтo нa инcтитyциитe и нa yпpaвлeниeтo.

България трябва да стои в чакалнята на еврозоната (валутния механизъм ERM II) най-малко до 10 юли 2022 г. След това е необходим положителен доклад на Европейската централна банка и на Европейската комисия.