Комисията готви специални заеми за засегнатите от коронавирус фирми в ЕС

Работник по време на смяна в завода на Trelleborg Wheel Systems в Тиволи, близо до Рим, Италия, на 25 април 2020 г., по време на карантината. [Клаудио Пери / EPA / EFE]

Компаниите в Европейския съюз, засегнати от кризата с коронавируса, ще могат да поискат специален правителствен заем в размер на до 5% от оборота си през 2019 г., според мярка, предложена от Европейската комисия в неделя (26 април).

Няколко държави от ЕС са настояли за подобна мярка за “подчинен дълг”, съобщиха в събота източници на Ройтерс.

Друг вариант е размерът на този заем да бъде до 40% от разходите за заплати на дадена компания.

Подчиненият дълг се квалифицира по-ниско от основния дълг в случай, че фалиралата компания трябва да се разплати с притежателите на дълга. Той се счита за по-рисков, тъй като не е обезпечен, и е подложен на по-високи лихви.

Заради високия риск обаче ще има строги правила за одобрение на тези заеми.

Процентът на дълг спряма оборота или процента спрямо разходите за заплати могат да бъдат променени, тъй като регулаторните органи на ЕС в областта на конкуренцията са поискали становището на страните членки.

През последните седмици Европейската комисия облекчи правилата си за държавна помощ и одобри трилиони евро чрез гарантирани заеми, грантове, субсидирани лихвени проценти и застраховка на краткосрочни експортни кредити, предлагани на засегнатите от вируса бизнеси от целия блок.