Комисията настоява страните да представят по-точни и амбициозни планове за възстановяване

Зам-председателят на ЕК Валдис Домбровскис каза, че комисията ще наблюдава много внимателно дали държавите-членки имат ефективни механизми за предотвратяване на корупция и измами със средствата за възстановяване. [ЕК]

Държавите от ЕС трябва да включат по-конкретни етапи и цели и по-амбициозни реформи в своите планове за възстановяване, за да получат достъп до безпрецедентния пакет стимули за борба с пандемията. Това предупреди Европейската комисия във вторник (19 януари).

Прилагането на фонда за възстановяване чрез националните планове е икономическият приоритет за ЕС през 2021 г. Посланието е ясно: фондът от 800 млрд. евро дава уникална възможност не само да бъде преодоляна най-голямата рецесия в историята на ЕС, но и европейските икономики да станат по-устойчиви, цифровизирани и всеобхватни.

Европейската комисия, а и държавите-членки, искат гаранции, че парите ще бъдат използвани за тази цел в техните инвестиционни планове и планове за реформи. Ключовите елементи са:

Реформи. 27-те правителства трябва да представят своите планове за възстановяване до април. Комисията предупреди онези, които вече са изпратили своите проекти (около половината от страните), че трябва допълнително да засилят компонента на реформата.

Заместник-председателят на комисията с ресор икономика Валдис Домбровскис подчерта във вторник, че „предстои още много работа“ при определянето на „конкретни и измерими“ етапи и цели за изплащането на средства от ЕС и „солидни“ оценки на разходите, за да се получи финансирането.

Домбровскис също призова за правилна преценка, когато страните се опитват да отговорят на препоръките на ЕК, предлагайки реформи.

Държавите-членки също ще трябва да включат “ефективни механизми за предотвратяване, откриване и противодействие на конфликти на интереси, корупция и измами”, каза Домбровскис, тъй като ЕК ще наблюдава много внимателно този проблем през следващите седмици и месеци.

Хронология. Правителствата водят преговори с ЕК за финализиране на техните проекти, за да изпратят окончателните си предложения до края на февруари. Дотогава Механизмът за възстановяване и устойчивост, основният стълб на фонда за възстановяване, който ще финансира националните планове, ще трябва да е одобрен от Европейския парламент и държавите-членки.

След това комисията ще има два месеца, за да се произнесе по всеки национален план. Следва едномесечен срок, в който финансовите министри да дадат зелена светлина. Надеждите на комисията са по това време, в края на май или началото на юни, страните да са приключили националния процес на ратификация на новия таван на бюджета на ЕС, необходим на ЕС да вземе 800 милиарда евро за фонд за възстановяване. Комисията очаква да извърши изплащането на първия транш от стимула (13% от общия размер) до средата на годината.

Контрол. Националните правителства не само ще трябва да получат одобрение от ЕК, но и ще бъдат контролирани два пъти годишно от Финансово-икономическата комисия, за да получат нови плащания. Тази комисия обединява представители на финансовите министерства и централните банки. Холандия успя да въведе „аварийна спирачка“ по време на този процес на контрол, така че една държава може да спре изплащането на средства в случай на сериозни опасения за изпълнението на националния план и да постави въпроса на ниво лидери на ЕС.

Контролът няма да следи само инвестициите и структурните реформи, но и целите за дефицит и дълг. Задължението за спазване на основните фискални правила е прекратено до 2022 г. заради пандемията. Правилата са поддържане на бюджетен дефицит под 3%, инфлация под 1.5% и държавен дълг от най-много 60% от размера на БВП.