Комисия в ЕП гласува за изключване на изкопаемите горива от фонда за възстановяване

Не може да има финансиране за изкопаеми горива, тъй като инвестираме за бъдещето, а не в миналото, каза Паскал Канфин, френски евродепутат, който е изготвил резолюцията. [© European Union 2020 - Source : EP]

Комисията по околна среда в Европейския парламент гласува в понеделник изключване на изкопаемите горива от фонда за възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро. Инструментът е предназначен да стимулира икономиката на блока заради щетите от пандемията.

Двете водещи комисии на Европарламента по икономически и бюджетни въпроси ще гласуват по предложения фонд за възстановяване на ЕС в началото на ноември.

Паскал Канфин, френски центристки депутат, който председателства комисията по околна среда в ЕП, беше основният автор на резолюцията. След като бе прието предложението, той написа в Туитър: “изключването на изкопаемите горива от фонда за възстановяване на ЕС проправя пътя за истинско зелено възстановяване от коронавирусната криза“.

“Ще се боря тази позиция да има мнозинство в пленарната зала на Европейския парламент. Не може да има финансиране за изкопаеми горива, тъй като инвестираме за бъдещето, а не за миналото“, каза Канфин.

През юли лидерите на ЕС се споразумяха за фонд за възстановяване от 750 милиарда евро, чиято цел е да помогне на икономиката на ЕС да се изправи на крака след затварянето, наложено в целия блок по време на пандемията.

Европейският парламент и правителствата на държавите-членки започнаха преговори  за фонда и правилата, свързани с финансирането.

Предстои да разберем дали всички евродепутати ще подкрепят  комисията по околна среда. Освен това не е ясно дали държавите-членки на ЕС ще приемат изключването на изкопаемите горива от схемата за финансиране.

Както Съветът на ЕС, така и Парламентът трябва да се споразумеят преди приемането на фонда.

Евродепутатите в комисията по околна среда гласуваха в понеделник за механизма за устойчивост и възстановяване в размер на 672,5 милиарда евро. Механизмът е централният елемент на инструмента на Европейския съюз за възстановяване, разработен от Еврокомисията в отговор на кризата и на предизвикателствата, свързани с екологичния и цифровия преход.

Безвъзмездните средства, които ще бъдат предоставени на страните от ЕС по механизма, са на обща стойност 312,5 милиарда евро, а останалите 360 милиарда евро ще бъдат предоставени като заем.

Екологичните неправителствени организации приветстваха гласуването в комисията по околна среда на Парламента, като го нарекоха “голяма стъпка напред“. Това стана само няколко дни след като депутатите гласуваха за увеличаване на целта на ЕС за намаляване на парниковите газове до 60% до 2030 г.

“Ограничаването на повишаването на температурата с до 1,5° C изисква постепенно премахване на изкопаемите газове най-късно до 2035 г. и незабавно спиране на харченето на публични пари за проекти за изкопаеми газове“, каза Естер Болендорф от организацията „Мрежа за климатични действия в Европа“.

“Комисията по икономически и парични въпроси и комисията по бюджети трябва да потвърдят тази амбиция в началото на ноември“, добави тя.

Ариадна Родриго, говорител на  „Грийнпийс“ в  ЕС предупреди, че “това е напредък, но индустрията за изкопаеми горива все още има много съюзници в Европейския парламент и особено в европейските правителства“.

“Те нямат проблем да включат абсурдни аргументи за това как изкопаемите горива като например газ заслужават парите ни и как благодарение на тях ще постигнем екологично възстановяване. В миналото са успели да получат финансиране, но нито един парламент, който е обявил извънредна ситуация за климата, не може да си позволи да се подведе по тези приказки отново.”, коментира Родриго.