Корнелия Нинова се зарече да блокира поскъпването на мобилните услуги

Корнелия Нинова [стопкадър]

Правителството ще блокира намерението на мобилните оператори да повишат цената на услугите си със задна дата, окачествявайки намеренията им като нелоялна търговска практика.

“Днес издаваме заповед, с която я забраняваме (нелоялната търговска практика)“, обяви .вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя обясни, че става дума за нелоялна практика, защото операторите възнамеряват да вдигнат два пъти цената.

“Те искат да го направят за 2020 и за 2021 накуп през януари или февруари, когато излезе индекса на НСИ и да се отрази във фактурите за февруари“, подчерта още Нинова.

„От днес ще има акт на органа (Комисия за защита на потребителите), с който тази нелоялна търговска практика се забранява. Предупреждаваме операторите, че ако го направят ще наложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем поскъпването“, каза Нинова.

По думите й възможните санкции, които може да наложи държавата са глоба в размер от 1000 до 30 000 лева, които не са проблем за телекомите.

„Но ако трябва ще се обърнем и към съда, за не разреши поскъпването“, предупреди Нинова.

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов каза, че гражданите са известени за поскъпването в последния момент преди празниците. По думите на Маргаритов, операторите се опитват да стигнат до злоупотреба.

“Изискахме становищата на операторите, анализирани са и диалог може да има, но трябва да се дава сметка за това, което е по закон”, добави Маргаритов.

Корнелия Нинова подчерта, че ръководеното от нея министерство винаги ще застава на страната на потребителите.

„Потребителите не могат да се защитят сами. Това са твърде много усилия, разходи за адвокати, такси по съдебни дела – хората са беззащитни срещу големите. Това са колекторските фирми, монополи, ЕРП-та, мобилни оператори, Топлофикация. От днес ще положим всички усилия, за да почувстват гражданите, че държавата стои зад тях“, каза вицепремиерът.

По конституция министерството не може да избира страна между гражданите и предприемачите, а трябва да взема решения, които да не ощетяват нито едната страна. Ролята на обществен защитник се изпълнява от националния омбудсман.