Кохезионните фондове се инвестират в бизнес, а не в климат, оплакаха се Зелените

Страните от ЕС преразпределят кохезионните фондове без да се съобразяват с действията по климата. [ Shutterstock / kram-9 / Jirsak ]

Страните от ЕС преразпределиха 3,8 милиарда евро от структурните фондове на Европейския съюз без да се съобразяват с действията по климата, като същевременно увеличиха “общата подкрепа“ за малките и средните предприятия, както и здравните мерки. Това стана възможно чрез разхлабени правила, за да се даде възможност за бърз отговор на кризата, но Европейската комисия се надява, че постъпващите нови пари ще обърнат тази тенденция.

През пролетта на 2020 г. един от отговорите на Еврокомисията на първата вълна от коронавирусната криза беше облекчаването на правилата за регионално финансиране, което позволи на страните от блока да рефинансират 37 млрд. евро, които трябваше да бъдат върнати в касата на Брюксел.

Данните обаче показват, че много страни от ЕС насочват пари, предназначени за климат и зелени инвестиции, към “обща подкрепа за малките и средни предприятия“, както към здравните системи.  В резултат на това до края на миналата година делът на помощта от ЕС, която беше планирана за действия в областта на климата, в регионалните фондове на блока (Европейският фонд за регионално развитие и Кохезионните фондове) намаля с 3,8 милиарда евро от 21,1% на 19,4%.

Тези средства продължат да намаляват, тъй като страните могат да преразпределят средства от предишния дългосрочен бюджет 2014-2020 г. до 2025 г.

Комисията се надява, че тази година тенденцията ще се обърне с новите средства в размер 47,5 милиарда евро от програмата REACT-EU. Там една четвърт е предназначена за зелени политики.

Германските зелени: “от това се страхувахме“

В тази първа мярка в областта на регионалната политика срещу коронавируса акцентът беше върху скоростта, заяви евродепутатът Никлас Нинас пред EURACTIV Германия.

Тогава Зелените изразиха опасения за това, припомня Ниенас. “От самото начало заявихме, че няма смисъл, ако средствата за справяне с кризата не отидат в устойчиви активи“, подчерта Нинас.

Поглед към данните за Германия сега показва, че опасенията на Зелените са били отчасти оправдани. Досега Берлин е пренасочил почти 49 милиона евро, предназначени за проекти за енергийна ефективност в малки и средни компании, което е най-големият спад в разпределението на средствата.

В същото време много повече пари се вливат в “общи инвестиции в производителността за малките и средни предприятия“. Евродепутатът потвърждава опасенията си от пролетта на 2020 г. Той обаче подчерта също, че не трябва да се съди твърде бързо. “Инвестициите в производителност“ в крайна сметка също могат да означават, че малкият и среден бизнес, който произвежда медицински продукти, също  ще бъде насърчен, отбеляза той. 

Регионите на Германия, от друга страна, одобряват разхлабените правила, които позволяват достъп до по-големи финансови ресурси.

“Фактът, че разпределението на средствата  гъвкаво, в основата си е положителен“, каза Райнер Хаселов, премиер на Саксония-Анхалт и председател на германския Бундесрат, горната камара на парламента, представляваща 16-те федерални провинции на страната

“Това беше правилният отговор при справянето с пандемията“, каза Хаселоф пред регионалния комитет на Европейския парламент миналия месец.

Френски депутат: “не сме изненадани”

Подобни са и реакциите във Франция. “Това развитие всъщност не е изненада“, каза Каролин Руз, френски евродепутат от Зелените, която е член на комисията за регионално развитие на Европейския парламент.

Подобно на Германия, Франция увеличи “производствените инвестиции” със 105 милиона евро, докато 5 милиона евро бяха изтеглени от фондове, предназначени за подпомагане на екологични производствени процеси в малките и средни предприятия.

“Необходимите мерки за енергийна ефективност и опазване на околната среда обаче могат да бъдат сложни и тромави и да изискват въвеждането на нови национални и регионални програми“, каза Руз пред EURACTIV Франция.

Заедно със своите колеги от Зелените, Руз изрази загриженост за разпределението на средствата за климатични действия.

“За REACT-EU получихме гаранции, че поне 25% от разходите от неговите ресурси ще бъдат насочени към опазване на климата и съобразени с Парижкото споразумение“, обясни френският евродепутат.

Освен това, както фондът за възстановяване, така и новият регламент, който урежда структурната подкрепа, съдържат “зелени” условия, като например принципа “не нанасяйте значителна вреда“, който забранява преките инвестиции в изкопаеми горива.