Куп проблеми върху главата на новия шеф на СТО

Нгози Оконджо-Ивеала на пресконференцията на кандидатите за поста генерален директор на СТО в Женева, Швейцария, 15 юли 2020 г. [ EPA-EFE / MARTIAL TREZZINI ]

Пандемията, прекъснатите търговски преговори и дълго отлаганата среща на държавите-членки са само част от кризите, които очакват Нгози Оконджо-Ивеала, когато поеме ръководството на Световната търговска организация следващия месец.

СТО се нуждае от спасително дишане и то бързо, а първата жена африканка генерален директор на глобалната организация ще трябва да реши куп проблеми на фона на голяма световна рецесия.

Ето четирите основни предизвикателства пред бившата нигерийска финансова министърка, когато започва работа в Женева на 1 март:

Да съживи лидерската конференция

Най-висшият орган за вземане на решения на СТО се събира веднъж на всеки две години, обикновено в края на годината.

Много страни го използват като краен срок за придвижване на търговските преговори.

След конференцията през декември 2017 г. в Буенос Айрес следващата среща трябваше да се състои в Нур-Султан през юни 2020 г., за да се избегне суровата зима в столицата на Казахстан. Но пандемията от COVID-19 принуди организаторите тя да бъде отложена за неопределено време.

Оконджо-Ивеала настоява срещата да се проведе преди края на годината, но 164-те държави-членки на СТО ще трябва да постигнат консенсус за датата и местоположението, най-вероятно по време на заседанието на генералния съвет на СТО на 1 и 2 март.

Блокирани търговски преговори

В продължение на години СТО практически не е постигнала напредък по основните международни търговски споразумения.

Преговорите за субсидиите за памук и риболов се бавят, докато други като електронната търговия, стартирана през януари 2019 г., още на са стигнали доникъде – всичко това рискува да нанесе репутационни щети на институцията, като заседнала в проблемите от миналото.

“Смятам, че СТО е твърде важна, за да си позволи да се бави, парализира и загине“, каза Оконджо-Ивеала в интервю за Франс прес.

66-годишната нигерийка повдигна темата за екологичните проблеми и превърна преговорите за субсидиите за риболов в един от нейните непосредствени приоритети, за да покаже, че СТО все още може да постигне резултати.

Нейният предшественик Роберто Азеведо наблюдаваше безпомощно търговските войни между Съединените щати, Китай и Европейския съюз.

Вашингтон и Брюксел настояват СТО да преразгледа статута на Китай в организацията, като САЩ обвиняват Пекин, че се възползва от класификацията на развиващата се икономика, за да трупа облаги.

САЩ и ЕС се противопоставиха на програмите за субсидиране на Китай, принудителните трансфери на технологии и експанзивното влияние на държавата върху китайската икономика. Според тях тези политики са довели до негативни последици за търговията и  световната икономика.

Някои се надяват, че задълбочените политическите умения на Оконджо-Ивеала, могат да помогнат да се внесе известна увереност в системата.

“Тя може да допринесе за укрепване на многостранността, като използва  влиянието си“, каза Питър Унгфакорн, бивш служител в секретариата на СТО.

Нгози Оконджо-Ивеала  е работила в областта на международните финанси и е бивш председател на Глобалния алианс за ваксини и имунизация. Освен това има два мандата като министър на финансите на Нигерия и около 25 години стаж в Световната банка. Нейното американско гражданство означава, че тя е и първата американка, заемаща най-високия пост в организацията.

Поправка на системата за уреждане на спорове

Азеведо не успя да спре Съединените щати да парализират работата на системата за уреждане на спорове.

Седемчленният орган е създаден да поддържа, изменя или отменя правните констатации на комисията. Но той е извън действие от декември 2019 г., защото Вашингтон блокира назначаването на нови съдии.

Нгози Оконджо-Ивеала се надява да разреши проблема преди следващата министерска конференция.

Американската критика към апелативния съд предшества президентът Доналд Тръмп, въпреки че той активизира атаката срещу СТО.

Администрацията му обвини органа в превишаване на правомощията му, като издаде решения, които според него нарушават националния суверенитет.

“Честа грешка беше да се идентифицират проблемите на СТО с президента Тръмп“, каза Хектор Торес, бивш юрисконсулт в секретариата на Апелативния орган, пред Франс прес.

“Би било също толкова погрешно да се смята, че ако президентът Джо Байдън отблокира избора на нови членове на апелативния орган, това ще възстанови доверието в настоящия набор от търговски правила на СТО.“, допълни той.

Справяне  с пандемията

Кризата с коронавируса разкри разделенията в СТО. Членовете се разделиха на два лагера заради предложеното фармацевтичните компании да не претендират за интелектуална собственост за ваксини и лечения срещу COVID. Предложението дойде   от Индия и Южна Африка, но бе подкрепено от още сто страни.

Оконджо-Ивеала обеща да разреши проблема бързо.

В по-общ план тя се надява под нейно ръководство СТО да заеме главна роля в борбата с пандемията, по-специално чрез предоставяне на подкрепа на Covax, глобалната програма за ваксини, която осигурява достъп за по-бедните страни.

Въз основа на 25-годишния си опит като икономист по  въпросите на развитието  в Световната банка и като председател на алианса на ваксините от 2016 г., тя също така иска да види как развиващите се страни  получават повече анти-COVID ваксини, за да преодолеят недостига.

Нейният опит “и дава уникалната възможност да насочва СТО през най-тежката санитарна криза в нейната история“, каза Пабло Бентес, бивш юрист в секретариата на Апелативния орган.