Курц ще дава на работниците и ще взема от многонационалните компании

Австрийският канцлер Себастиан Курц напуска сесия на парламента във временната сграда на парламента в двореца Хофбург във Виена, Австрия, 3 април 2020 г. [Christian Bruna / EPA / EFE]

Австрия, която в момента разхлабва ограничителните мерки срещу коронавируса, ще гарантира, че ключовите работници ще плащат по-малко данъци, а мултинационалните компании – повече, за да се ускори възраждането на икономиката. Това заяви канцлерът Себастиан Курц в телевизионно обръщение в понеделник (27 април).

Неговото правителство, коалиция между Австрийската народна партия (ЕНП) и левите “Зелени” вече обеща до 38 милиарда евро помощ – около 10% от икономическото производство за миналата година – за поддържане на бизнеса и предотвратяване на съкращенията вследствие на пандемията.

Говорейки по случай 75-годишнината от основаването на Втората австрийска република в края на Втората световна война, Курц заяви, че вече са изплатени над 14 милиарда евро и намекна за предстоящите допълнителни фискални мерки.

“Независимо дали предоставят медицински грижи, или са служители в супермаркети, или отговарят за сигурността, или са част от още много други сектори – тези, които работят усилено в бъдеще трябва да имат повече в джоба си. Това е въпрос на социална справедливост, а във времена като днешните е необходимо да се стимулира и вътрешното потребление”, заяви Курц.

След като обеща да намали данъците за тези с ниски и средни доходи, канцлерът посочи, че ще притисне многонационалните компании да плащат повече данъци. Австрия вече наложи 5% дигитален данък върху приходите от дигитална реклама на големите международни компании, насочени към интернет гиганти като Google и Facebook.

“На национално и европейско ниво ще се борим срещу всички форми на укриване на данъци, както и срещу нелоялните данъчни практики на големите компании. Всеки трябва да плаща справедливия си дял, особено във времена като днешните”, добави Курц.