Лагард: Опрощаването на дългове заради пандемията е немислимо

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард  на среща на върха, част от Световния ден на природата, в приемната на Елисейския дворец, Париж, Франция, 11 януари 2021 г. [EPA-EFE/LUDOVIC MARIN]

Ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард отхвърли призивите за опрощаване на дълговете, натрупани от членовете на еврозоната, за да подкрепят икономиките си по време на пандемията.

ЕЦБ предприе безпрецедентни стъпки, за да смекчи икономическия удар от пандемията в еврозоната от 19 държави, като започна с масивна схема за изкупуване на облигации, която до момента възлиза на 1,85 трилиона евро.

“Анулирането на този дълг е немислимо”, каза Лагард пред френския седмичник “Журнал дьо диманш”.

“Това би било нарушение на европейския договор, който строго забранява подобно финансиране на държавите“, уточни тя и го нарече един от “основните стълбове“ на единната валута.

Лагард реагира на призива на повече от 100 икономисти в петък ЕЦБ да отпише държавните дългове, за да се улесни възстановяването на обществото и околната среда след пандемията.

В писмото, публикувано в няколко водещи европейски вестника, икономистите отбелязват, че една четвърт от публичния дълг на държавите, които използват еврото – 2,5 трилиона евро (3,0 трилиона долара) – сега се държи от ЕЦБ.

Според специалистите близо 25% от държавния дълг в Европа се държи от Европейската централна банка, което означава, че “ние дължим на себе си 25% от нашия дълг“ и ако тази сума трябва да бъде изплатена, ще трябва да дойде от някъде другаде или да се събере чрез вдигане на данъци или намаляване на разходите, вместо да се увеличат инвестициите.

Икономистите предложиха ЕЦБ да опрости дълговете на страните, обещали да похарчат еквивалентна сума за екологизиране на икономиките си и за социални проекти.

Лагард, бивш френски финансов министър, призна, че “всички държави от еврозоната ще излязат от тази криза с високи нива на дълга“. Но подчерта, че “няма съмнение, че те ще могат да го върнат.“

Тя прогнозира, че 2021 г. ще бъде година на “възстановяване“, въпреки че еврозоната няма да се върне към предпандемичните нива на активност преди средата на 2022 г.

Междувременно Лагард коментира, че би било “много по-полезно, ако енергията, изразходвана за искане на отписване на дълга от ЕЦБ, беше изразходвана за обсъждане на използването на дълга“.

“За какво ще се използват публичните разходи? В кои сектори на бъдещето да инвестираме? Това са ключовите въпроси днес “, аргументира се тя.