Лидерите на ЕС ще се споразумеят за пакета за възстановяване през юли

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел говорят пред медиите след видеоконференцията на лидерите на ЕС на 19 юни. [Европейски съвет]

Лидерите на ЕС обсъдиха в петък за първи път фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, който е предложен от Европейската комисия за преодоляване на икономическата криза. Те дадоха обещание да постигнат споразумение през юли, въпреки огромните различия в позициите на държавите членки.

Лидерската среща бе за най-големия фискален стимул, предоставян някога от блока, който трябва да отговори подобаващо на икономическата криза, предизвикана от пандемията.

Европейската комисия предложи 750 милиарда евро за новия фонд за възстановяване и 1,1 трилиона евро за многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г. – дългосрочният бюджет на ЕС.

Както и се очакваше, телеконференцията не доведе до конкретни резултати. Дискусията трябваше да послужи като възможност за лидерите на 27-те държави членки да изразят приоритетите и опасенията си във връзка с пакета.

“Не подценяваме трудностите”, посочи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след виртуалната среща на върха.

Въпреки ниските очаквания, лидерите изразиха задоволството си от конструктивната дискусия, усещането за неотложност, споделено от всички и единодушната подкрепа за разгръщане на “амбициозен отговор”. Този отговор трябва да съчетава солидарността с нуждата от инвестиции и реформи. Това посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Зарадвах се да чуя как лидерите подчертаха, че трябва да направим всичко възможно, за да постигнем споразумение в Европейския съвет преди летния сезон”, добави тя.

Хърватският премиер Андрей Пленкович, чиято страна е председател на ротационното председателство на ЕС, коментира, че е бил окуражен след като е изслушал колегите си.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че разговорите са били много конструктивни. Тя добави, че всички са наясно, че ситуацията сега е съвсем различна в сравнение с предишната среща на върха, проведена през февруари в Брюксел. Тогава лидерите на ЕС не успяха да постигнат споразумение за седемгодишния бюджет на ЕС.

В следващите дни Шарл Мишел ще направи опит да смекчи огромната разлика в позициите между държавите членки, особено между т. нар. “Пестелива четворка” и страните, който са най-силно засегнати от пандемията като Италия и Испания.

Това предложение ще бъде основата за нова среща на върха в средата на юли, обясни той. Това ще е първият Европейски съвет в Брюксел след разпространението на пандемията в Европа. Дипломатите и служителите на ЕС не изключват втора среща на върха през юли в Брюксел, когато Германия ще поеме председателството на Съвета на ЕС.

След като политическото споразумение бъде постигнато единодушно, то трябва да бъде прието от Европейския парламент и 27-те парламента на държавите членки през втората половина на годината, така че парите да бъдат достъпни в началото на 2021 г.

Мишел припомни, че най-големият спор е за размера на фонда за възстановяване, съотношението между грантовете (500 милиарда евро) и заемите (250 милиарда евро),. Другите проблеми са със схемата за разпределение на средствата, условността и приемането на нови данъци в ЕС, които трябва да послужат за връщането на 750-те милиарда евро, които блокът ще заеме от финансовите пазари.

Фон дер Лайен защити критериите, предложени от Европейската комисия за разпределяне на средствата за възстановяване, главно въз основа на данните за заетостта преди кризата.

Тя коментира, че нивото на безработица от последните години отразява много добре цялостната икономическа устойчивост на една страна. Точно това е, което се опитва да засили фонда за възстановяване, за да се преодолее кризата, добави тя.

Фон дер Лайен посочи, че разпределението на средствата няма да бъде много по-различно, ако се използват по-новите данни от пролетната прогноза на Европейската комисия.

Мишел коментира, че видеоконференцията е бил много полезна за идентифициране на спорните въпроси сред 27-те страни от ЕС. Той подчерта, че на лице е взаимна политическа воля за постигане на споразумение следващия месец. “Времето е от съществено значение”, посочи председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард, защото икономиката на ЕС преживява драматичен спад.

Тя подчерта, че ефектите от най-лошия икономически спад в ЕС за последните десетилетия все още не са се проявили изцяло на пазара на труда и равнището на безработица в еврозоната може да достигне 10%.

Лагард предупреди, че финансовите пазари са сравнително спокойни, защото очакват действие от страна на държавите членки.