Лидерите от ЕС ще обсъдят растящите цени на тока

Държавни и правителствени ръководители на ЕС в Брюксел на 24 май 2021 г. Това беше първата среща на високо равнище на ЕС от декември 2020 г.   [Council Newsroom]

Лидерите на страните от Европейския съюз ще обсъдят покачващите се цени на енергията на среща през октомври, докато правителствата се борят да омекотят удара върху домакинствата от нарастващите разходи за газ и ток.

Референтните цени на газа в Европа се повишиха с повече от 300% тази година. Причините са малкият обем в газохранилищата и недостатъчно производство на електроенергия от възобновяеми източници, както и увеличаване на търсенето, тъй като икономиките започнаха да се възстановяват от пандемията. Това доведе до увеличаване на разходите за електроенергията на едро.

Лидерите от 27-те държави-членки на ЕС ще обсъдят покачващите се цени при следващата си среща на 21-22 октомври, съгласно проект за дневен ред на срещата, видян от Ройтерс.

Страните от ЕС носят отговорност за националните си енергийни политики и някои правителства вече намериха решение. Франция предложи еднократно плащане на по-бедните домакинства, докато Гърция планира субсидии, за да помогне на домакинствата да поемат сметките си.

Някои призовават за по-координиран отговор на ЕС, а Испания предложи реформи на пазара на електроенергия в блока и предупреди, че високите сметки за енергия могат да навредят на обществената подкрепа за политиките за борба с изменението на климата.

„Има спешна необходимост да се обсъди въздействието на по-високите цени върху общностите с ниски доходи на възможно най-високо ниво“, коментира дипломат от ЕС във вторник. Той подчерта,  че блокът трябва да гарантира, че целите му по отношение на изменението на климата не предизвикват покачването на цените.

Люксембург  призова във вторник Европейската комисия да защити вътрешния енергиен пазар на ЕС и да го предпази от потенциални манипулации от страна на компаниите.

„От Комисията зависи да гарантира целостта на европейския вътрешен пазар и да гарантира, че нито една компания не се възползва от господстващото си положение, за да упражнява влияние върху цените“, каза люксембургският енергиен министър Клод Турмес в писмо до ресорните еврокомисари.

В писмото се настоява Комисията да предприеме незабавни стъпки за установяване на потенциални злоупотреби.

„Ако те са доказани, Комисията трябва да сложи край с всички средства, с които разполага“, се казва в доклада.

В писмото не се посочват конкретни доставчици. Група депутати от Европейския парламент този месец поиска от Брюксел да разследва ролята на „Газпром“ за покачването на европейските цени на газа. Те заявиха, че поведението на руския доставчик ги е накарало да подозират манипулация на пазара.

Брюксел изготвя „набор от инструменти“ за да предложи мерки, които националните правителства могат да използват, за да отговорят на повишаването на цените-например чрез промяна на данъка върху добавената стойност (ДДС) върху енергията.

Комисията каза, че скокът на цените трябва да насърчи страните да се откажат от изкопаемите горива по-бързо и да осигури достъп на повече граждани до достъпна възобновяема енергия.