Литва е поготвена, ако Русия я изключи от общата електропреносна мрежа

Специалисти натоварват автотрансформатор на баржа на контейнерния терминал в Клайпеда, Литва, 13 май 2021 г.  [EPA-EFE/VALDA KALNINA]

Литва ще бъде подготвена, ако Русия я изключи от регионалната електропреносна мрежа, за да отмъсти за блокирането на железопътните пратки на някои руски стоки до московския анклав Калининград, но не се очаква военна конфронтация, каза литовският президент Гитанас Науседа пред Ройтерс.

Той направи това изявлеине, след като Кремъл предупреди Литва във вторник (21 юни), че Москва ще отговори на забраната за транзит на стоки до Калининград по такъв начин, че „гражданите на балтийската държава да усетят тежък удар“.

Отношенията между Москва и Запада са на дъното заради инвазията на Русия в Украйна, а Литва забрани транзита на стоки, санкционирани от Европейския съюз, през нейна територия до и от Калининград, позовавайки се на правилата за санкции на блока.

Калининград е разположен между членовете на НАТО – Полша и Литва и се снабдява със стоки чрез железопътен транспорт през територията на Литва.

Литва затвори маршрута за транспортиране на стомана и други черни метали от континентална Русия в петък, като обяви, че трябва да го направи според санкциите на ЕС, които влязоха в сила този ден.

„Готови сме за неприятелски действия от Русия, като например прекъсване на връзката от системата BRELL (електрическа мрежа) и други“, каза литовският президент Гитанас Науседа в интервюто в сряда.

Тридесет години след отцепването от тогавашния Съветски съюз и 17 години от присъединяването към ЕС, балтийските държави Литва, Латвия и Естония все още зависят от Русия за основните си доставки на електроенергия.

Въпреки това Литва инсталира оборудване на своята електрическа връзка с Полша миналата година, за да се свърже бързо с континенталната европейска мрежа като застрахователна полица, в случай че Русия прекъсне потока на електроенергия, което потенциално може да причини прекъсвания.

Финансиран от ЕС проект на стойност 1,6 милиарда евро има за цел да изключи балтийските държави от общата им електропреносна мрежа с Русия и Беларус през 2025 г. в полза на децентрализираната енергийна система на континентална Европа.

Руска заплаха

Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, обеща във вторник отмъщение, което „ще има сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва“, а висшият пратеник на ЕС в Москва призова Русия да се въздържа от „ескалационни стъпки и реторика“.

Науседа каза: „Не вярвам, че Русия ще ни предизвика във военен смисъл, защото сме член на НАТО“.

Той посочи, че ще повдигне темата за това противопоставяне на срещата на върха на НАТО следващата седмица, когато алиансът ще прецени дали да увеличи броя на войските в най-близките до Русия държави-членки, като балтийските страни.

„Не би било грешка да използваме този конфликт, за да илюстрираме какво всъщност е Русия и какви методи и заплахи използва за решаване на проблемите си“, каза Науседа. „Това може да успокои онези, които казват, че трябва да помогнем на Русия да запази лицето си – докато тя ни заплашва по самонадеян начин“, обясни президентът.

Науседа каза също, че Литва е почувствала солидарността на другите страни от ЕС в противопоставянето и ще разширява списъка със стоки, които забранява да достигнат до Калининград, след като бъдат достигнати периодите на постепенно въвеждане на санкциите на ЕС.

„Чувстваме подкрепата на Европейския съюз, защото това е решение, взето от Европейския съюз“, каза той.

„Очакваме с нетърпение прилагането на следващите етапи на санкциите и би било много добре Европейската комисия да обясни съдържанието им на руските власти. Това би могло да премахне част от сегашното напрежение, което не е в интерес нито на Европейския съюз, нито на Русия“, допълни той.