Лондон иска помощ от ЕС, защото няма кой да разфасова закланите животни

От индустрията предупреждават, че има проблем с клането на животни. [ SHUTTERSTOCK ]

Заради недостига на работна ръка, причинен от Брекзит, британските производители на месо прибегнаха до износ на заклани животни в ЕС за разфасоване. След това  внесат  месото. Правителството на Обединеното кралство настоя, че проблемът ще бъде разрешен чрез местната работна сила.

Закланите говеда са били транспортирани тази седмица до цехове за разфасовка и опаковане в Ирландия, а след това са върнати обратно в Обединеното кралство, съобщи в сряда (4 ноември) главният изпълнителен директор на Британската асоциация на месопреработвателите Ник Алън.

Това се случва след като наскоро се наложи унищожаването на над 10 000 прасета заради недостиг на месари и недостатъчен капацитет на кланиците.

„Поради недостига на работници за месопреработвателната индустрия в Обединеното кралство и ограниченията за наемане на персонал, причинени от имиграционната политика, преработвателите се възползват от факта, че други страни набират допълнителна работна ръка от цял ​​свят и изнасят месо, което да бъде преработено и върнато обратно“, обясни Алън.

„Въпреки че това е оскъпява продукта, е по-добър вариант от празни рафтове и животни, за които няма кой да се грижи във фермите“, каза той.

Транспортирането на всеки един камион с товар струва допълнителни 1500 паунда на производителите.

От януари 2021 г. чуждестранните работници трябва да  отговарят на условията да влизат в Обединеното кралство като квалифицирана работна ръка, като част от точковата имиграционна система. Затова сега секторът се бори с хронична липса на работници, проблем, който също се усложнява допълнително от пандемията.

В усилията си да увеличи броя на работниците в месарската промишленост в Обединеното кралство, миналия месец британското правителство се съгласи да издаде 800 временни визи за месари, които да важат  за шест месеца. Правителството все още не е съобщило колко заявления са подадени.

Новината идва на фона на масово клане на хиляди здрави прасета заради липсата на касапи.

Индустрията предупреждава, че изоставането в клането на животни едва ли ще бъде преодоляно в скоро време. Причината е, че има огромен недостиг на персонал в много месокомбинати, като в някои случаи липсват  до 20% от необходимите кадри, каза Алън.

Само секторът на за преработка на говеждо месо трябва да запълни 15 000 свободни работни места, повечето от които квалифицирани или полуквалифицирани кадри, добави той.

Говорител на Министерството на околната среда, храните и въпросите на селските общини каза пред EURACTIV, че правителството „работи в тясно сътрудничество с месната индустрия, за да разбере как най-добре да ги подкрепи в отговор на предизвикателствата, причинени от пандемията“.

Той посочи, че износът на заклани животни е „търговско решение, взето от отделни фирми“, както и, че удължаването на временната визова схема не е дългосрочно решение.

Вместо това правителството залага на това, че месната индустрия може да се възползва от „големия резерв на местна работна ръка в Обединеното кралство, докато преминаваме към икономика с високи заплати и висококвалифицирани кадри“, каза той.

Попитан за възможността за изоставане на клането на животни фермите, говорителят отговори, че фермерите трябва да имат планове за извънредни ситуации, за да осигурят грижата за своите животни.

Това може да включва преместване на животни в друго стопанство или умъртвяване във фермата на животни, които боледуват или са изложени на риск от нехуманното отношение, предложи говорителят.