Лондон отрича 68% спад в износа за ЕС след Брекзит

Правителството на Обединеното кралство отрече твърденията, че износът за ЕС е спаднал с две трети през първия месец от новата търговска сделка между Брюксел и Лондон. [Neil Hall/EPA/EFE]

Правителството на Обединеното кралство в неделя отрече съобщенията на автомобилните превозвачи, че износът за ЕС е спаднал с две трети през първия месец от новия търговски договор между Брюксел и Лондон. Екипът на Джонсън  каза: “Не признаваме тази цифра“.

Изследване на Асоциацията за пътни превози установи, че обемът на износа от британски пристанища за ЕС, е спаднал с 68% през януари в сравнение със същия месец на миналата година, когато Великобритания все още е член на блока.

В отговор на широко разпространеното медийно отразяване на темата през уикенда, правителството на Джонсън публикува кратко изявление.

“Ние не признаваме тази цифра“, се казва в изявлението и се добавя, че “прекъсването на границата досега е било минимално и товарите са почти нормални, въпреки пандемията“.

В писмо до министъра на кабинета Майкъл Гоув, който е отговорен за прилагането на новите търговски договорености, Асоциацията за пътни превози заяви, че “многократно е предупреждавала, че липсва яснота как ще работят новите спогодби“.

Миналия месец Асоциацията обяви, че са необходими 12-месечен гратисен период и финансова помощ за подпомагане на превозвачи, срещащи закъснения и допълнителни разходи на границата с Ирландия, където стоките, които отиват на остров Ирландия, сега подлежат на митнически проверки.

Преди търговското споразумение да бъде сключено от ЕС и Обединеното кралство в навечерието на Коледа, индустриалната група предупреди, че ключовите държавни системи и инфраструктура няма да бъдат готови навреме. Това твърдение обаче също беше опровергано от правителството.

Кабинетът също така заяви, че изходящите и входящите потоци във всички пристанища на Обединеното кралство са били близо до нормалните, съответно на 95% изходящи и 96% входящи.

“Собствените данни на пристанището на Дувър потвърждават, че обемите са почти нормални“, се казва в съобщението на правителството.

Министрите се опитаха да се възползват от скандала, предизвикан от краткотрайния опит на Европейската комисия да наложи контрол върху доставката на ваксини срещу COVID-19 на границата с Ирландия, за да отвори отново Протокола за Северна Ирландия, който наложи новия режим на граничен контрол.

В неделя правителството повтори, че има “нерешени проблеми с Северноирландския протокол, които трябва да бъдат решени, за да се гарантира, че търговията продължава да протича гладко“.

Правителството на Борис Джонсън казва, че е похарчило 705 милиона британски лири (800 милиона евро) за нова инфраструктура в своите пристанища и гранични пунктове, за да спомогне за изглаждането на трафика, включително 500 допълнителни служители на граничните сили, за да осигури спазването на новите митнически процедури.

Въпреки това, транспортната индустрия и други съобщиха за проблеми, тъй като фирмите все още се приспособяват към новото търговско споразумение между Великобритания и ЕС.

Риболовната индустрия също отчете загуби от 1 милион британски лири на ден поради трудности и забавяния при обработката на документи при износа за ЕС. Това накара правителството на Джонсън да обяви допълнителен пакет за финансова подкрепа за рибари на стойност 23 милиона британски лири.