Лондон призовава за край на пагубните търговски практики на Китай

Държавният секретар на Обединеното кралство за международната търговия Лиз Тръс говори по време на пресконференция в Парламента в Канбера, Австралия, 18 септември 2019 г. [Lukas Coch / EPA / EFE]

Великобритания заяви, че ще настоява пред съюзниците от Г7 на преговорите в сряда (31 март) да направят повече за забрана на “пагубните практики” в търговията, като принудителен труд и кражба на интелектуална собственост. Настояването е очевиден призив за по-строга линия към Китай в Световната търговска организация.

Министърът на търговията Лиз Тръс ще бъде домакин на колегите си от Г7 и новия ръководител на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала. Тя ще използва британското председателско на групата на богатите страни като платформа, за да популяризира Великобритания след Брекзит като водещ защитник на свободната търговия.

“Хората не могат да вярват в свободната търговия, ако тя не е честна“, каза Тръс в изявление преди срещата.

“Общественото доверие е нарушено от пагубните практики, от използването на принудителен труд до влошаването на околната среда и кражбата на интелектуална собственост.“, подчерта тя.

Въпреки че Тръс не споменава Китай директно в изявлението, темите, които повдига, са същите като тези, които Великобритания изразява във връзка с търговските практики на Китай от години. Пекин отрича, че краде интелектуална собственост,  вреди на околната среда или неправомерно търгува със стоки, произведени с принудителен труд.

Откакто напусна Европейския съюз и закрепи своето икономическо бъдеще върху световната търговия, Великобритания засили критиките към търговските практики на Китай.

Други съюзници от Г7, включително президентът на САЩ Джо Байдън, са единодушни за необходимостта от реформиране на Световната търговска организация и за справяне с нарастващото глобално влияние на Китай.

Към срещата ще се присъедини и наскоро избраният шеф на СТО Нгози Оконджо-Ивеала, която наследи организация, която се бори да се наложи в новите условия и да модернизира структурите си.

Китай, който е член на СТО от 2001 г., подчерта доверието си в нейното ръководство и също така заяви, че иска реформи и по-ефективна търговска система.