Макрон отложи санкциите срещу Лондон заради риболова

Британският премиер Борис Джонсън поздравява френския президент Еманюел Макрон, на срещата на върха на ООН за климата COP26 в Глазгоу, Великобритания, 1 ноември 2021 г. [ EPA-EFE/ROBERT PERRY ]

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в понеделник (1 ноември), че отлага планираните търговски санкции срещу Великобритания, за да могат преговарящите от двете страни да работят по нови предложения за успокояване на спора си за правата за риболов след Брекзит.

По-рано Франция заяви, че от вторник (2 ноември) ще ограничи търговията през Ламанша, като заплаши да превърне конфликта с риболова в по-широк търговски спор между две от най-големите икономики в Европа.

Макрон, който по-рано в понеделник се срещна с британския премиер Борис Джонсън в кулоарите на конференцията на ООН за климата в Глазгоу, каза пред репортери, че френският план е задържан в очакване на резултата от подновените преговори.

„От този следобед дискусиите се възобновиха въз основа на предложение, което направих към премиера Борис Джонсън. Преговорите трябва да продължат“, каза френският президент пред репортери.

„Ще видим докъде сме стигнали утре в края на деня, за да преценим дали нещата наистина са се променили. Моето желание е да намерим изход по всички тези въпроси.“, добави той.

Министърът по европейските въпроси Клеман Бон написа в Туитър, че търговските санкции няма да бъдат приложени преди среща с британския министър за Брекзит Дейвид Фрост в Париж в четвъртък.

Великобритания обяви, че е доволна от решението.

„Приветстваме признанието на Франция, че са необходими задълбочени дискусии за разрешаване на многото трудности в отношенията Обединеното кралство – ЕС“, каза говорител на британското правителство.

Той добави, че министър Фрост е приел френската поканата.

По-рано в понеделник Великобритания даде на Франция 48 часа, за да се откаже  от въвеждането на санкции или да бъде изправена пред съдебен иск по търговското споразумение за Брекзит.

Заплахи и от двете страни

Мерките, с които заплаши Франция, включват засилени гранични и санитарни проверки на стоки от Великобритания и забрана на британски кораби на някои френски пристанища. Тези стъпки имат потенциал да спрат търговията през Ламанша.

„Французите отправиха напълно неразумни заплахи, включително към Нормандските острови и нашата риболовна индустрия, и те трябва да оттеглят тези заплахи или в противен случай ще използваме механизмите на нашето търговско споразумение с ЕС, за да предприемем действия“, заяви британският външен министър Лиз Тръс пред Sky News.

Великобритания и Франция спорят от десетилетия за достъпа до богатите риболовни зони около техните брегове на Ламанша.

Проблемът с риболова изпревари преговорите, които доведоха до излизането на Великобритания от Европейския съюз, не поради икономическото му значение, а по-скоро заради политическото.

Повторното връщане на британския контрол върху риболовните зони беше централна точка в преговорите за Брекзит, която Джонсън представи на британските избиратели. Междувременно Макрон е изправен пред преизбиране през следващата година и трябва да покаже, че се застъпва за рибарите в своята страна, особено в толкова силен политически избирателен район.

Последният спор избухна през септември, след като Париж обвини Лондон, че не е предоставил достатъчно лицензи на френски лодки за риболов в зоната на 6-12 морски мили от бреговете на Обединеното кралство.

Великобритания казва, че издава лицензи на кораби, които могат да докажат, че преди това са ловили в нейните води. Това е основно искане от британски рибари, които се опасяват, че френските лодки могат да унищожат собствените им печалби.

Миналата сряда френските власти задържаха британски кораб за миди във френски води близо до Хавър, което силно разгневи Лондон.

В понеделник следобед се очакваше ново нарастване на напрежението след изтичането на крайния срок, посочен от Франция. Риболовните екипажи от Франция и Великобритания не влизаха във водите на другата страна, според данни за проследяване на морския трафик и представител на френската индустрия.

Макрон: „Топката е  в двора на Великобритания“

Макрон каза, че има „доверие в британския премиер Борис Джонсън да приеме сериозно” френските предложения и дискусиите да доведат до резултат”.

„В продължение на 10 месеца резултатите бяха твърде бавни, ако този нов метод ни позволи да имаме резултат, надявам се, че ще му дадем шанс“, обясни той.

Нямаше външни признаци на напрежение, докато Джонсън поздрави Макрон на срещата на върха за климата COP26. Двамата лидери се усмихваха и разговаряха няколко минути.

В Брюксел обаче служителите направиха всичко възможно, за да предотвратят сблъсъка, като бяха домакини на среща на представители от Франция, Великобритания и  местните власти от островите на Ламанша.

Ръководителят на регионалния комитет по рибарство на северния френски регион О-дьо- Франс Оливие Лепретр каза в понеделник, че се страхува, че рибарите ще бъдат върнати от британските води дори заради „най-малкия проблем“.

Ако бъдат провокирани, каза той, френските рибари, които организираха протести в пристанищата на Ламанша през последните месеци, ще „покажат малко мускули“ и ще предприемат допълнителни действия.

Франция казва, че десетки френски рибари чакат лицензи за плаване в британски води, и по-специално около остров Джърси.

След разговори с Джонсън в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Рим в неделя, Макрон каза, че двамата лидери са се договорили да работят по „практични и оперативни мерки“, но настоя: „Топката е в полето на Великобритания“.