Макрон представи план за 30 милиарда евро до 2030 г.

ланът е за 30 милиарда евро и ще подкрепи иновациите във водещи проекти като малки ядрени реактори и първите нисковъглеродни самолети. [EPA-EFE/LUDOVIC MARIN]

Френският президент Еманюел Макрон представи мащабния инвестиционен план „Франция 2030“ във вторник (12 октомври). Планът е за 30 милиарда евро и ще подкрепи иновациите във водещи проекти като малки ядрени реактори и първите нисковъглеродни самолети.

Изправен пред последиците от изменението на климата, демографските предизвикателства и нарастващото неравенство в обществото, Макрон поставя десет основни цели за страната до 2030 г.

Ключовата дума в речта на президента беше иновация, която за него е в основата на предстоящите трансформации.

Макрон каза, че сегашната парадигма за деиндустриализация, като същевременно продължават да се въвеждат иновации и производства, е грешна. Той припомни, че пандемията от коронавируса е показала уязвимостта на страната и призова за прекратяване на противопоставянето между индустрията и иновациите.

От 30 милиарда евро, предвидени за проекта „Франция 2030“, 1 милиард евро ще бъдат инвестирани в разработването на „иновативни малки ядрени реактори с по-добро управление на отпадъците“, обяви президентът. Макрон би искал да види Франция като „лидер в производството на зелен водород“ до 2030 г., за която ядрената енергия може да достави значително количество декарбонизирана електроенергия.

Повече от 8 милиарда евро ще бъдат отделени за декарбонизацията на промишлеността и зелената енергия, каза Макрон.

Президентът се надява да бъдат произведени повече от два милиона хибридни електрически превозни средства до 2030 г., както и първите нисковъглеродни самолети.

„Мисля, че е абсолютно възможно“, каза президентът, като подчерта, че „Франция е голяма авиационна сила“. Той обеща общо 4 милиарда евро в подкрепа на ключовите играчи в „транспорта на бъдещето“.

Не на последно място, Макрон иска да ускори агро-хранителния преход, като инвестира в „здравословна, устойчива и проследима“ храна, но също така и в иновативни „революции“ в цифровия и генетичния сектор. В допълнение към по-добрата храна президентът обеща да инвестира допълнителни 3 милиарда евро в здравния сектор.