МЕА: Зелените политики не са виновни за скока на цените на тока

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция, говори на есенната конференция в Осло, Норвегия, 26 ноември 2019 г. [ EPA-EFE/Ole Berg-Rusten ]

Политиките за чиста енергия не са виновни за неотдавнашните скокове на цените на газ и електроенергия. Увеличените цени не бива да провалят зеления преход на Европа, каза в понеделник (27 септември) изпълнителният директор на Международната енергийна агенция (МЕА) Фатих Бирол.

Цените на газа и електроенергията в Европа нараснаха през последните месеци, тъй като се появиха проблеми с доставките на газ заради нарастващото търсене в икономиките, които се възстановяват от пандемията.

Повишаването на цените накара правителствата, включително и това на Испания, да предупредят, че високите сметки за енергия могат да подкопаят обществената подкрепа за амбициозната политика на Европа в областта на изменението на климата.

По време на заседание на комисията по енергетика и околна среда на Европейския парламент, Бирол се опита да разсее твърденията, че политиките в областта на климата стоят зад скока на цените.

„Неточно и несправедливо е да се обясняват тези високи цени на тока с политиките за преход към чиста енергия. Това е погрешно “, подчерта той.

Бирол обясни, че дори в нестабилни периоди правителствата не трябва да изпускат от поглед целта да ограничат глобалното затопляне до 1,5 градуса и да избегнат най-тежките последици от изменението на климата.

Изпълнителният директор на МЕА каза още, че цените са се увеличили и заради други от фактори – ниски нива на съхранение на газ и непланирани прекъсвания в производствените съоръжения.

„Някои големи доставчици не са склонни да изпращат допълнителен газ в тези трудни дни в Европа и другаде, въпреки че според мен това беше възможност да докажат, че те са надежден доставчик“, добави той, без да посочва конкретни производители.

МЕА обяви миналата седмица, че Русия може да направи повече, за да помогне за облекчаване на проблемите с доставките на газ в Европа.

Група депутати от Европейския парламент този месец поиска от Брюксел да разследва ролята на „Газпром“ за покачването на европейските цени на газа, като заяви, че поведението на руския доставчик ги е накарало да подозират манипулация на пазара.