Меркел и Макрон предлагат план за възстановяване на стойност 500 млрд евро

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел представиха предложението си за фонд за възстановяване вследствие на COVID-19 на стойност 500 милиарда евро на пресконференция след виртуална среща в понеделник (18 май). [EPA-EFE | Andreas Gora / Pool]

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обявиха съвместното си предложение за европейска програма за възстановяване на стойност 500 милиарда евро след видеоконференция в понеделник (18 май). Инициативата има за цел да изведе Европа от кризата “обединена и солидарна” и да подготви ЕС за бъдещите предизвикателства.

Германия и Франция предвиждат мащабна програма за възстановяване, за да посрещнат предизвикателствата, предизвикани от COVID-19. Голяма част от финансирането е предназначено за подпомагане “на най-тежко засегнатите сектори”, посочи Меркел. Помощта ще се предоставя под формата на безвъзмездни средства, а не като заеми.

В краткосрочен план това не само ще помогне на най-тежко засегнатите страни да се възстановят, но и ще “увеличи устойчивостта, конвергенцията и конкурентоспособността на европейските икономики”, добави канцлерът.

“Поради необичайния характер на кризата ние също поемаме по необичаен път”, посочи Меркел. Френско-германската инициатива е “принос за справяне с пандемията и бъдещето на Европейския съюз”.

Предложението идва в разгара на разгорещен дебат в Брюксел относно европейския план за възстановяване, който Европейската комисия трябва да представи този месец. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства предложението на Франция и Германия, посочвайки: “То следва посока на предложението, върху което работи Комисията”.

Модел за реконструкция в четири стълба

Меркел и Макрон предлагат модел за реконструкция в четири стълба. В допълнение към фонда за възстановяване се включва и укрепване на здравния сектор.

За да се засили европейската независимост в тази област, планът има за цел да увеличи компетенциите на ЕС в здравния сектор. Това включва организирането на съвместен запас от медицинско оборудване и консумативи и координирането на доставките на ваксини и лекарства.

Третият стълб се стреми да “засили модернизацията на европейската икономика и нейните бизнес модели”, като по-специално акцентира върху екологичните и дигиталните цели. Макрон подчерта необходимостта от създаване на подходящи условия в областта на климата, биоразнообразието и околната среда.

Те включват увеличаване на целите на ЕС за намаляване на емисиите през 2030 г. и достигане на климатичен неутралитет до 2050 г., както и прилагане на климатичните условия по отношение на държавните помощи. Планът изисква и ускоряване на внедряването на 5G.

Моделът предвижда и укрепване на европейския суверенитет. Целта е да се намали зависимостта на Европа от външния свят и да се защитят по-добре европейските компании. Това може да стане чрез диверсификация на веригите за доставки и насърчаване на “амбициозна и балансирана програма за свободна търговия със Световната търговска организация”.

Това обаче не означава откъсване на Европа от света. Вместо това Европа “трябва да бъде по-малко наивна… да защитава по-добре стратегическите си индустрии… [и] да следва обща стратегия за икономическа и индустриална автономия”, обясни френският президент.

Последният стълб призовава за бързо връщане на напълно функциониращи Шенгенско пространство и вътрешен пазар, както и планове за по-нататъшна интеграция в области като дигитализацията, енергетиката и капиталовите пазари.

Предстоящи преговори за финансиране

От гледна точна на финансирането на плана, двамата лидери се застъпиха за разширяване на бюджетната рамка на ЕС, “засилване на предварително заложената МФР през първите години” и предоставяне на правомощия на Европейската комисия да набира средства на капиталовите пазари от името на ЕС.

Планира се тези заеми да бъдат изплащани в съответствие със схема за разпространение.

За пореден път Меркел изрази подкрепата си за финансиране на възстановяването чрез европейския бюджет. “Ние наистина се нуждаем от европейски усилия и европейският бюджет е правилният отговор за това”, посочи тя.

Предложението изисква бързо споразумение както за МФР, така и за фонда за възстановяване, като го нарича “необходим за справяне с големите предизвикателства пред ЕС”.

Постигането на консенсус обаче може да бъде трудно. Планът ще изисква единодушното одобрение на всички 27 държави членки.  Разширяването на бюджета на ЕС също трябва да бъде одобрено от националните парламенти.

Докато лидерите в някои страни като Испания и Италия вече изразиха подкрепата си, остава да се разбере какво мисли за идеята за безвъзмездни средства т. нар. “пестелива четворка” (Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия), които до момента са против грантовете. Австрийският канцлер Себастиан Курц веднага написа в Туитър, че е провел разговори с тримата си колеги и че “позициятя им остава непроменена”.

И все пак Меркел и Макрон са уверени, че ще успеят да постигнат споразумение. В отговор на въпрос от пресата канцлерът заяви, че “тласъкът на Германия и Франция ще подпомогне да се сформират мненията в Европа”.