Заеми или подаръци в ЕС? Меркел и Макрон са на различно мнение

Архивна сномка. Макрон и Меркел на 19 януари 2020 г. [Omer Messinger/EPA/EFE]

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон все още изглеждат на много далечни позиции един от друг по въпроса как да се проведе възстановяването на ЕС от икономическата криза, предизвикана от Covid-19. Основният спор е дали най-засегнатите страни да получат заеми или грантове (подаръци).

Меркел обяви след срещата на лидерите на ЕС, че е отворена за идеята за създаването на голям фонд за възстановяване на Европа. Тя подчерта, че поемането на съвместен дълг е неприемливо. Френският президент Еманюел Макрон каза на свой ред, че реакцията на ЕС на икономическите сътресения изисква финансови трансфери към най-засегнатите региони, а не само заеми.

Пакет от 2 трилиона евро

Меркел даде да се разбере след видеоконференцията на европейските лидери в четвъртък (23 април), че е отворена за пакет за възстановяване на коронавирус на стойност 2 трилиона евро. Тя иска да види как той ще се използва, преди да се ангажира с подкрепа за създаване на този инструмент.

Германският канцлет обясни, че лидерите на ЕС са постигнали съгласие за необходимостта от фонд, но липсва съгласие за подробностите.

“На всички беше ясно, че имаме нужда от такъв фонд за възстановяване“, каза Меркел. “Искам да кажа много ясно, че подобно съвместно решение е в интерес на Германия, защото нещата могат да се развиват добре за Германия, само ако вървят добре за Европа“, каза тя.

“Ние помолихме Комисията да направи предложения, като оцени отделните сектори и прецени какви щети ще претърпят“, каза Меркел, като изтъкна сектора на туризма и автомобилната индустрия.

Сред като каза, че всички елементи на пакета трябва да бъдат приети през май и да бъдат приложими от 1 юни, Меркел призна за различията между страните, но заяви, че атмосферата на разговорите е била добра.

“Не винаги бяхме на едно мнение, например, дали това трябва да се извърши под формата на безвъзмездни средства или кредити“, каза канцлерът. Меркел добави, че всички са били съгласни, че планът трябва да бъде тясно свързан със следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г., който още не е приет.

Германия ще трябва да направи по-голям принос в бъдещия бюджет на ЕС, каза тя и отново изрази възражението си срещу еврооблигациите.

“Не е приемливо дълговете да бъдат съвместни“, каза тя.

Макрон не вижда нещата по този начин

Френският президент заяви след телеконференцията на лидерите, че спасителният пакет на ЕС за бързо възстановяване трябва да струва най-малко от 5 до 10 процентни пункта от брутния вътрешен продукт на ЕС.

“Обсъждат се няколко инструмента. Важното е отговорът е бъде достатъчно голям, финансиран от дълг, който да се изтегли и гарантира съвместно, както и да има подходящи бюджетни трансфери за най-засегнатите региони и икономически сектори “, каза той.

В отговор на въпрос за разногласията за спасителния пакет Макрон коментира, че европейският проект няма бъдеще, ако страните членки не успеят да отговорят на “изключителния шок“.

“Най-дълбокото разделение между държавите-членки не се състои в идеята за съвместно емитиран дълг, а дали средствата ще се прехвърлят под формата на заеми или безвъзмездни средства (грантове)”, каза Макрон.

Френският президент заяви, че заемите ще бъдат контрапродуктивни, ще служат само за натрупване на още дълг за най-тежко засегнатите държави.

“Това няма да реши основните проблеми“, каза Макрон.