Възстановителните планове няма да са ефективни без активно участие на регионите

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел: Без регионите не можем да успеем. [EPA-EFE | John Thys / Pool]

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел иска да види регионите по-ангажирани с актуалните европейски процеси, особено в изготвянето на националните планове за възстановяване и Конференцията за бъдещето на Европа, съобщи EURACTIV Германия.

Още от избухването на пандемията местните политици настояват да играят по-сериозна роля в управлението и възстановяването на Европа след COVID. Представителите на регионите често се чувстват изключени, когато става въпрос за национални планове за възстановяване, в които подробно се описва как страните планират да използват 672,5 милиарда евро еврофондове.

В скорошно проучване се вижда, че повечето местни и регионални власти имат много слабо участие в определянето на общите приоритети и цели на плановете за възстановяване и устойчивост.

Съгласно регламента за фонда за възстановяване, в процеса трябва да участват различни заинтересовани страни, включително гражданското общество и местните политици.

“Необходимо е заинтересованите страни да бъдат включени в консултациите. Но в действителност това не се случва или ако все пак се случи, това е само формално, без реално въздействие“, каза кметът на Прага Зденек Хржиб.

Кристоф Руйянес, кметът на ирландския град Кулейн и лидер на социалистите в Комитета на регионите, също се оплака, че регионалните власти нямат думата.

“Моделът отгоре надолу е неефективен“, каза той в коментар за изготвянето на националните планове.

“Имаме нужда от вашата подкрепа“

Мишел се опита да успокои местните и регионалните лидери. “Без вас няма да успеем“, каза той.

Той отбеляза, че подкрепя идеята за по-голямо включване на регионите в националните планове за възстановяване и обеща да работи за това.

Ако страните искат да инвестират ефективно, подчерта председателят на Съвета, “имаме нужда от вашата подкрепа“.

Евродепутатът Вашку Илидио Алвеш Кордейру, член на регионалния парламент на Азорските острови, автономна област на Португалия в Атлантическия океан, заяви, че същото трябва да важи и за Конференцията за бъдещето на Европа.

“Конференцията трябва да определи как работи Европа и в кои области“, каза Алвеш Кордейру. “В това отношение регионалните участници са незаменими“.

Мишел предупреди, че вижда опасност от провеждането на просто поредната “бюрократична конференция“, която би произвела “неразбираем жаргон“. Това трябва да се предотврати, каза той, в противен случай ще загубим контакт с гражданите.

За да се свържем с хората, каза той, наистина се нуждаем от подкрепата на местната политика. “Съобщенията трябва да се получават локално и ние трябва да ги слушаме.“

“Комитетът на регионите не е прес агенция на Европа, а посредник“, заключи Мишел.