Много страни от ЕС остават без ски сезон по Коледа, българските писти ще са отворени

Табела с надпис „Маските тук са задължителни“ е поставена пред началната станция на седалковия лифт в Титлис, Швейцария. По време на пандемията трябва да се носят маски във всички седалкови лифтове и въжени линии в ски зоната. [EPA-EFE / ALEXANDRA WEY]

Ски сезонът е ключова част от коледните празници в Европа, но заради нарастващите случаи на заразяване с COVID-19 много правителства решиха пистите да останат затворени.

Германия иска забрана за ски туризма във всички страни-членки по Коледа, за да спре разпространението на коронавирус, но много страни, сред които съседката й Австрия, изразиха силна съпротива.

Ето обобщение на позициите на ключовите страни, с развит ски туризъм, по въпроса:

Германия

Властите в провинция Бавария, която е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм, категорично се обявиха за забрана на отварянето на пистите.

Премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер каза, че сегашните нива на заразяване означават, че “просто не можем да си позволим обичайните ски ваканции“.

Той също така предупреди германците да не преминават границата, за да карат ски в Австрия, тъй като те ще бъдат изправени пред 10-дневна карантина при завръщането си, тъй като съседната държава е класифицирана като рискова зона от коронавирус.

Италия

Премиерът Джузепе Конте предложи по-рано тази седмица координация с Франция и Германия за “общ европейски протокол“ за спиране на ски туризма по празниците.

Той каза при участието си в токшоуто Otto e Mezzo: “Не е възможно да се разрешат зимни почивки по празниците, не можем да си го позволим.“

Проблемът е, че премиерът Конте трябва да успее да убеди мощните регионални власти  преди да бъде въведена забрана.

Операторите на ски курортите в страната са яростно против тази идея, като някои предупреждават, че заради призива на Германия може да бъде провален целият им сезон.

Франция

Френските курорти за зимни спортове може да работят по време на коледните ваканции, заяви премиерът Жан Кастекс в четвъртък, но ски лифтовете ще трябва да останат затворени.

Кастекс подчерта, че зимната ваканция във френските курорти все още се обсъжда, но спускането по ски пистите е абсолютно забранено.

“Естествено, всеки може да пътува до курортите, за да се наслади на чистия въздух в нашите красиви планини и магазините, които ще работят, макар че баровете и ресторантите ще останат затворени“, каза Кастекс по време на пресконференция.

“Всички ски лифтове и обществени места ще бъдат затворени“, допълни  той.

Ски бягане, шейни и снегоходки са сред спортовете, които обикновено не изискват придвижване с лифт или влек.

Австрия

Виена изрази яростна съпротива срещу подписването на забраната за ски ваканции. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че ски туризмът е  “част от националната ни идентичност“. Той подчерта, че пистите ще бъдат отворени.

Това, което няма да се допуска, е организирането на партита. Ще бъдат разпоредени и строги правила за дистанциране, за да се намалят рисковете от предаване на вируса, подчертаха служители.

Туристите трябва да стоят на разстояние най-малко един метър през цялото време, да носят маски в кабинковите лифтове и гондоли, а баровете и ресторантите ще сервират напитки и храна само на седнали в заведението клиенти.

Испания

Досега Испания разчиташе да отвори своите ски курорти, но тепърва ще се определят условията между регионалните власти и федералното правителство.

Провинция Каталуня в Пиренеите планираше  да отвори своите курорти от 21 декември, датата, на която отпадат ограниченията, наложени от правителството, които не позволяват на хората да пътуват до други населени места.

В други региони някои ски оператори се надяват на още по-ранен старт.

България

България не планира да отменя ски ваканциите в страната, като и трите големи курорта – Банско, Пампорово и Боровец – ще бъдат отворени през декември.

“Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките от страна на Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси”, коментира министърката на туризма Марияна Николова.

“Няма причина да отменяме ски сезона. Не спортът, а партитата предизвикаха разпространението на COVID-19 в Европа“, каза Иван Обрейков, говорител на компанията “Юлен”, която управлява ски лифтове и влекове в Банско.

Ресторантите в цялата страна са затворени в момента до 21 декември. Но хотелите и ваканционните центрове остават отворени.

Както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни. Германските туристи, които практикуват зимни спортове в България, по принцип са малко на брой. А през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам.

Словения

Предстои да бъде взето решение дали да се отворят пистите по време на Коледа в Юлианските Алпи на Словения. Продължаващата в момента забрана за обществен транспорт важи и за въжените линии.

Въпреки това повечето ски курорти започнаха да подготвят своите писти с изкуствен сняг с надеждата, че до декември ще успеят да пуснат туристите.

Швейцария

В Швейцария, която е извън ЕС, но беше силно засегната от втората вълна на COVID-19, властите, ски и туристическият сектор бяха единни за решението да продължат зимния сезон.

“В Швейцария можем да караме ски, след въведените планове за защита”, каза швейцарският министър на здравеопазването Ален Берсет пред репортери в четвъртък.

Той обаче добави, че правителството ще преразгледа ситуацията преди коледните празници.

Засега Берн избира да се довери на хората, че ще спазват мерките за защита, въведени от операторите на лифтове и ски училища, включително изисквания за маски за лице то навсякъде, с изключение на пистите.

Европейска комисия

Брюксел обяви, че ще остави решението на отделните правителства.

“Първото нещо, което трябва да се знае, е, че решението дали да се разреши ски сезонът е, разбира се, национална компетентност. Това не е европейско решение“, заяви говорителят на комисията Щефан де Киерсмакер.

“Очевидно няма универсален подход за постепенно и научно обосновано и ефективно премахване на мерките за ограничаване.“, допълни той.