Най-голямата хърватска търговска верига приема криптовалути за разплащане

Конзум планира скоро да въведе този модел на плащане и в други магазини. [ Shutterstock/Coyz0 ]

От 1 декември в уеб магазина на най-голямата търговска верига в Хърватия Konzum при пазаруване ще може да се плаща с криптовалута. Така Konzum Хърватия, която е част от Fortenova Group, става първата търговска верига на дребно, която позволява плащане с криптовалути.

Криптовалути се приемат за плащане на хранителни, хигиенни и битови стоки, както и други стоки, които предлага онлайн магазина на Konzum с над 12 000 продукта.

Компанията планира скоро да въведе този модел на плащане и в други магазини.

Плащането с криптовалути е въведено в сътрудничество с хърватската финтех компания Electrocoin и нейната система PayCek, първият хърватски процесор за плащания с криптовалута.

В онлайн магазина на Konzum се приемат девет различни типа криптовалути: биткойн (BTC), етер (ETH), биткойн кеш (BCH), EOS, DAI, рипъл (XRP), звезден лумен (XLM), титър (USDT) и USDC.

В началото на седмицата най-голямата дигитална валута по пазарна капитализация – биткойн, поскъпва с близо 9% до 58 701,96 долара, приближавайки се все повече до прага от 60 хил. долара.

Другите криптовалути също са на зелено. Рипълът прибавя над 9%, етерът повече от 10%, солана 13,9%, а доуджкойнът и полкадот съответно 11,4% и 11,9%.

Биткойнът се намира под натиск, откакто цената му достигна върха си от 69 хил. долара на 10 ноември на фона на ентусиазма около първият американски борсово търгуван фонд, свързан с фючърсите на дигиталния актив.