Намаляването на държавния дълг ще е условие за финансовата подкрепа от ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се обръщат към медиите след срещата на върха на Източното партньорство на 18 юни. [Европейски съвет]

Лидерите на ЕС обсъдиха в петък а първи път фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, който е предложен от Европейската комисия за преодоляване на икономическата криза. За да получат достъп до помощта на ЕС, държавите членки ще трябва да намалят растящия си държавен дълг, обясни служител на ЕС.

Очакванията за срещата бяха много ниски. Високопоставен служител на ЕС отбеляза като положителен сигнал факта, че никоя държава членка не е отхвърлила незабавно предложение на Европейската комисия. Но на този етап няма мнозинство в полза на предложението на Комисията.

В края на май ЕК предложи 500 милиарда евро безвъзмездни средства и 250 милиарда евро заеми с благоприятни условия, с които кризата трябва да бъде преодоляна.

Фондът за възстановяване е наименуван “ЕС от следващо поколение”. Той ще бъде допълнение към седемгодишния бюджет на ЕС в размер на 1 трилион евро – многогодишната финансова рамка (МФР).

Един от спорните въпроси е условността за достъп до средствата. Докато тежко засегнатите държави като Италия и Испания държат на минимални условия, други страни сред които “Пестеливата четворка” (Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания), искат по-строги корекции и гаранции за реформи.

Представител на ЕС съобщи в четвъртък, че страните ще трябва да предложат не само реформи за модернизиране на икономиките си, но и фискални корекции, за да гарантират, че нивата на дълга им са устойчиви. Очаква се публичният дълг в ЕС тази година да нарасне, достигайки 196% от БВП в Гърция, 159% в Италия, 131% в Португалия, 116% във Франция и 115% в Испания.

Националните правителства и Европейската комисия ще се споразумеят относно програмите за инвестиции и реформи за достъп до фондовете, както и за фискалните корекции.

Намаляването на бюджета и увеличаването на данъците ще бъде посрещнато бурно от гражданите на южните страни като Италия, Испания и Гърция, където спомените за периода на икономии все още са живи.

Служители на ЕС обаче добавиха, че Комисията няма да допусне същите грешки като от преди десет години. Тогава тя наложи драстични фискални корекции, за да балансира публичните финанси след кризата, което предизвика нов икономически спад през 2012 г.

Сега процесът ще бъде по-плавен и ще вземе предвид високите нива на дефицит и дълг на държавите членки след пандемията.

Тъй като се очаква икономиката на ЕС да нарасне отново с 6.1% през следващата година, настоящото спиране на действието на Пакта за стабилност и растеж – фискалните правила на ЕС – вече няма да бъде гарантирано.

Пречките

В допълнение към условията за предоставяне на достъп до средствата за възстановяване, държавите членки продължават да са на различни мнения по отношение на размера, съотношението на грантовете спрямо заемите и критериите за разпределяне на парите между държавите членки.

Някои държави членки се противопоставят и на въвеждането на нови данъци за погасяването на 750-те милиарда евро, които ЕС ще заеме от капиталовите пазари. Новите данъци в ЕС трябва да включват данък върху пластмасата за еднократна употреба, дигитален данък и данък върху многонационалните компании. Европейският парламент обаче предупреди, че няма да даде съгласието си за пакета, докато няма яснота по въпроса за новопридобитите ресурси на ЕС.

Въпреки сложността на задачата, национален дипломат отбеляза, че предварителните дискусии между посланици и министри на ЕС през последните седмици са били конструктивни и атмосферата е по-добра, отколкото беше през февруари. Тогава лидерите на ЕС не успяха да постигнат споразумение за седемгодишния бюджет на ЕС.

Държавите членки разбират неотложността и изключителната ситуация, в която се намира Европа. Необходим е икономически отговор на най-дълбоката рецесия в историята на ЕС, добави високопоставен служител на ЕС.

Сделка през юли?

Институциите на ЕС и страните членки очакват политическото споразумение да бъде постигнато през юли. За тази цел и след видео срещата в петък, през следващите дни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще поддържа двустранна връзка с държавите членки и ще представи т. нар. “преговорна кутия”.

Това ново предложение ще бъде основа за среща на високо равнище на ЕС в Брюксел в началото на юли. Втора среща на върха не е изключена, предвид огромните различия между националните позиции и нуждата да се достигне единодушие сред тях.

След като бъде постигнато политическо споразумение, то трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и националните парламенти, така че парите да бъдат налични от 1 януари.