Намаляването на парите за кохезия задълбочава неравенствата

Апостолос Цицикостас, председател на Комитета на регионите: „Политиката на сближаване не се отнася само до парите“, тя доближава ЕС до своите граждани. [EPA-EFE | Francois Walschaerts/Pool]

Европейските политици, които отговарят за регионалната политика се срещнаха тази седмица, за да формулират своите искания. Те предупредиха за намаляване на кохезионните фондове и поискаха да имат глас при разпределението им.

Европейският комитет на регионите се събра в понеделник, за да дискутира за последиците от централизирането на структурната и кохезионната политика на Брюксел.

“Вслушването в позициите на местните и регионалните общности и давенето им право на глас винаги е работило добре“, каза полският евродепутат Мечислав Струк (ЕНП). “Трябва да внимаваме като използваме кризата за прехвърляне на средства от политиката на сближаване, основаваща се на партньорство с региони и градове, към други, централно управлявани инструменти”, допълни той.

По-конкретно, Комитетът призовава допълнителните средства за сближаване от фонда за възстановяване на COVID ReactEU да не се изплащат веднага, както смята Комисията, а да се разпределят равномерно през 2021 и 2022 г.

Трябва да се постигне баланс между бързото плащане и избягването на грешки. “Допълнителната гъвкавост е добре дошла в борбата с острата криза, но тя не трябва да води до централизация на структурната политика“, предупреждава Струк.

Новата „география на COVID-19“ на ЕС – нарастващи рискове от неравенство

Първото проучване в целия ЕС за настоящите предизвикателства, които пандемията е поставила пред местните и регионалните правителства в целия блок, показва рискове от увеличаване на разделението между регионите на ЕС. Затова трябва да се позволи  за по-активно участие на местните власти в изготвянето на планове за възстановяване.

 “Принципите не трябва да се жертват“

Михиел Рийсберман („Обнови Европа“), регионален министър на нидерландската провинция Флеволанд, заяви, че: “Принципите на регионалната политика никога не трябва да бъдат жертвани“, Комисията не трябва да взема такива решения без позицията на регионите.

Като един от докладчиците по темата той призова регионалните критерии да бъдат взети предвид при прилагането на ReactEU и механизма за възстановяване (лъвския дял от Фонда за възстановяване) в допълнение към националните пътни карти.

Борбата срещу централизацията на структурната политика на ЕС бе поведена от Апостолос Цицикостас (ЕНП), председател на Комитета на регионите. Още преди назначението си през февруари. той многократно предупреждава за последиците.

През юли, след като националните лидери постигнаха компромис относно бюджета на ЕС и фонда за възстановяване, Цицикостас заяви, че комитетът е казал “ясно “не“ на централизацията“.

Апелът на Меркел: Не залагайте това, което сте постигнали

Германската канцлерка Ангела Меркел също се обърна към комисията във вторник. Тя благодари на вземащите решения на регионално и общинско ниво за тяхната работа в борбата с пандемията. Според нея  ситуацията е “все още сериозна“.

Меркел призова местните политици да не залагат на карта постигнатото. Тя повтори критиката си, че държавите-членки, включително Германия, са помислили само за себе си в началото на пандемията, затваряйки границите, вместо да предприемат съвместни действия.

Канцлерката се възмути също защо все още няма истинска обща европейска политика в областта на убежището. Тя счете настоящото предложение на Комисията за “задължителна солидарност“ за достойно, но подчерта, че за да се приеме ще трябва да се направят огромни компромиси.